Cum se aplica legea salarizarii bugetarilor in 2018. Raspunsurile Ministerului Muncii
ECONOMICA.NET va prezinta raspunsurile Ministerului Muncii la unele dintre cele mai frecvente întrebari referitoare la salarizarea bugetarilor în anul 2018.
Ministerul Muncii a publicat la finalul anului trecut o serie de clarificari referitoare la aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, agreate cu reprezentantii Curtii de Conturi, dupa ce a constatat ca legea a fost aplicata gresit la mai multe institutii publice.
"Am luat decizia de a raspunde celor mai frecvente intrebari, dupa ce am constatat deficiente in aplicarea Legii 153/2017 la mai multe institutii. In plus, toate aceste intrerpretari au fost agreate de Curtea de Conturi, astfel incat, daca se aplica legea asa cum este recomandat aici, nu vor fi probleme in cazul unor controale pe salarizare", a spus Ministrul Muncii pe pagina sa oficiala de socializare.
Cum se vor acorda in 2018 cresterile salariale in cazul personalului incadrat pe functiile de medic si asistent medical din spitale?
Ministerul Muncii: Incepand cu 1 ianuarie 2018, medicii si asistentele medicale beneficiaza de majorarea cu 25% a salariilor fata de luna decembrie 2017. Incepand cu 1 martie 2018, salariile de baza ale personalului care ocupa functiile de medici si de asistenti medicali din unitatile sanitare publice, prevazute in anexa nr. II cap. I, se majoreaza la nivelul salariului de baza, stabilit potrivit legii salarizarii personalului platit din fonduri publice (153 din 2017) pentru anul 2022.
Cum se stabilesc salariile personalului din cadrul administratiei publice locale incepand cu 1 ianuarie 2018?
Ministerul Muncii: Pentru personalul din cadrul administratiei publice locale, ale caror salarii se stabilesc in baza nomenclatorului, acestea vor fi determinate incepand cu 1 ianuarie 2018 in functie de salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit la 1.900 lei incepand cu 1 ianuarie 2018, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.Pentru functiile care nu se regasesc in nomenclator, incepand cu 1 ianuarie 2018 se aplica art. 38 a), respectiv cuantumul salariilor de baza, precum si cuantumul sporurilor se majoreaza cu 25%.
Cum se stabilesc indemnizatiile pentru functiile de demnitate publica, incepand cu 1 ianuarie 2018?
Ministerul Muncii: Incepand cu 1 ianuarie 2018, indemnizatiile pentru functiile de demnitate publica se stabilesc prin inmultirea coeficientilor, prevazuti la anexa IX din legea salarizarii personalului platit din fonduri publice, cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit la 1900 lei incepand cu 1 ianuarie 2018.
Cum va fi salarizat personalul politiei locale, avand in vedere ca a beneficiat pana la intrarea in vigoare a noii legi de diferentieri salariale de pana la 7,5 clase de salarizare fata de restul personalului?
Ministerul Muncii: Salariile de baza ale personalului din cadrul politiei locale se vor regasi grila de salarizare elaborata si aprobata de Consiliul local/judetean si ca atare vor fi salarizati potrivit acestei grile, si a celorlalte prevederi ale articolului 11 din lege.
Cum se salarizeaza personalul angajat in proiecte in afara organigramei?
Ministerul Muncii: Incepand cu luna iulie 2017, salarizarea personalului angajat pe posturi in afara organigramei se facea la nivel de salarizare aplicabil pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica, iar incepand cu data aplicarii OUG 91/2017, personalului prevazut la alin. (10) i se aplica tarifele orare prevazute de cererile de finantare si ghidul solicitantului - conditii generale si specifice aplicabile, cu aprobarea ordonatorului de credite in cadrul caruia este organizata echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului.
Detalii, pe Economica