Cum se protejeaza industria alimentara de COVID-19. Cazul grupului Agricola
Grupul de firme Agricola, una dintre cele mai mari din industria alimentara, a decis sa ia masuri suplimentare de protectia a angajatilor în contextul raspândirii Covid-19. Conducerea a dispus limitarea contactelor dintre salariati. Spre exemplu, acestia iau masa în grupuri mici, doar cu colegii cu care lucreaza efectiv sau cu cei din acelasi autocar care i-a adus la lucru.
Grupul Agricola, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata carnii de pui din Romania, a intensificat masurile de protectie a angajatilor avand in vedere pericolul reprezentat de virusul Covid-19. Au pus mai multi oameni sa faca triajul la intrarea salariatilor in fabrici si incearca sa limiteze contactul dintre angajati. Grupul detine peste 2.600 de salariati care lucreaza in fabricile de procesare (Salbac SA-doua fabrici, Europrod SA), ferme si abatoare (4 ferme specializate in reproducerea pasarilor, 15 ferme pentru cresterea lor, un abatorul de pasari,fabrica de nutreturi combinate).
"Ca angajator, am instruit salariatii, le distribuim materiale dezinfectante si i-am rugat sa fie sinceri si sa raporteze daca au simptome de gripa.De asemenea, noi facem triaj epidemiologic la intrarea in fabrici, dar acest lucru il faceam si inainte pentru ca este o masura obligatorie in industria alimentar. Am marit insa numarul celor care sunt implicati in activitatea de filtrare. De asemenea, am dispus limitarea contactelor dintre angajati. Pe cat posibil, trebuie sa ramana in aceeasi formatie atunci cand lucreaza sau se duc la masa. Spre exemplu, noi avem multi oameni care vin de la distanta si am hotarat ca cei care vin la lucru cu acelasi autobuz sa nu intre in contact cu cei ce sunt adusi cu alt autobuz. Sunt formatii de cate 10 persoane, sau 30-40. Depinde de situatie", a explicat pentru ECONOMICA.NET Grigore Horoi, presedintele Agricola.
Potrivit acestuia, in fabricile de procesare lucreaza 4-500 de oameni, in fiecare ferma sunt aproximativ 20-25 de oameni, iar in abatoare alti aproximativ 500. "Incercam sa gandim un flux care sa limiteze contactul dintre angajati", a conchis acesta.
Detalii, pe Economica