Cum se schimba mixul energetic al Romaniei: scad petrolul si carbunele, creste substantial gazul. Cifre si explicatii
La orizontul anului 2021, productia de energie primara a României va contine într-o mai mica masura carbune si petrol, si într-o mult mai mare masura gaze naturale, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Productia de energie primara in viitor se va axa mult mai mult pe gaze naturale, care vor avea o pondere mult mai mare in mixul energetic, in detrimentul titeiului si al carbunelui. Iata cum arata "cosul" de energie anul trecut si cum va arata in anul 2021, potrivit CNP.
2017
Carbune: 18,5%Gaze: 33,2%Titei: 13,7%Energie hidro, eoliana si fotovoltaica: 8,2%Energie nuclerelectrica: 11,3%Lemn de foc (inclusive biomasa): 13,9%Altele: 1,2%
2021
Carbune: 17,2%Gaze: 37,4%Titei: 12,5%Energie hidro, eoliana si fotovoltaica: 8,8%Energie nuclerelectrica: 10,7%Lemn de foc (inclusive biomasa): 12,3%Altele: 1,1%
Asadar, cea mai mare crestere intervine pe segmentul gazelor naturale, de peste 4 puncte procentuale, in conditiile in care, potrivit prognozei, productia totala de energie primara va creste, treptat, ajungand in anul 2021 la 26,77 milioane de tone echivalent petrol, cu 6,6% peste nivelul din anul trecut.
Evolutia pare a fi sustinuta, pe de o parte, si de cresterea productiei de gaze naturale, atat onshore (descoperirea din zona Caragele, al Romgaz sau zacamantul Totea al Petrom) cat si offshore-descoperirile facute de Black Sea Oil and Gas (apa mica) si Exxon/Petrom (apa adanca)care insa nu au in inca decizia finala de investitie, dar si de cresterea cererii.
Detalii, pe Economica