Home / Stiri financiare / Cum vom prezice cutremurele in viitor: inteligenta artificiala ajuta oamenii de stiinta sa afle cand si unde va fi urmatorul mare seism

Cum vom prezice cutremurele in viitor: inteligenta artificiala ajuta oamenii de stiinta sa afle cand si unde va fi urmatorul mare seism

Cum vom prezice cutremurele in viitor: inteligenta artificiala ajuta oamenii de stiinta sa afle cand si unde va fi urmatorul mare seism

Dupa un cutremur mare, pericolul nu se termina imediat. Urmatoarele cutremure mai mici, care sunt declansate de socul initial, se pot produce în jurul unei zone afectate timp de mai multe luni. Oamenii de stiinta pot prezice dimensiunea si calendarul acestor replici într-un anumit grad, dar indicarea locatiei exacte unde vor lovi undele de soc a fost intotdeauna o provocare. Însa, oamenii de stiinta de la Harvard si Google au pus bazele unor noi cercetari, care sugereaza ca inteligenta artificiala ar putea sa prezica cu acuratete aceste date.

Multi oameni de stiinta si-au dedicat intreaga cariera pentru a dezvolta un model de a prezice cutremurele. De asemenea, s-au investit sume uriase de bani in aceasta stiinta. Dar, spre deosebire de prognoza meteo, care s-a imbunatatit semnificativ prin folosirea unor sateliti mai buni si a modelelor matematice mai puternice, predictia cutremurelor a fost sortita esecului.

Acum, cu ajutorul inteligentei artificiale, un numar tot mai mare de oameni de stiinta spun ca schimbarile in modul in care pot analiza cantitati masive de date cu privire la seisme ii pot ajuta sa inteleaga mai bine cutremurele, sa anticipeze modul in care se vor comporta si sa ofere avertizari timpurii mai rapide si mai precise.

Intr-o lucrare publicata in revista Nature, cercetatorii de la Harvard, care au colaborat cu specialisti de la Google, arata ca, folosind algoritmi de deep learning, au dezvoltat un sistem care, chiar daca este inca imprecis, a fost capabil sa prognozeze replicile unui cutremur mult mai bine decat modelele actuale.

Noile cercetari in domeniul seismologic, ajutate de inteligenta artificiala se bazeaza pe retele neuronale, aceeasi tehnologie care a accelerat progresul tuturor lucrurilor, de la posibilitatea de a eticheta persoane pe Facebook la masinile fara sofer. O retea neuronala este un sistem matematic complex care poate invata sarcini pe cont propriu.

La baza ei, inteligenta artificiala este un mod de a potrivi modele intre ele: introduci datele, fie imagini ale chipului cuiva, fie locatiile de replici ale cutremurului, iar algoritmul va incerca sa gaseasca modelul de baza. Pentru recunoasterea faciala modelul consta in aranjamentele pixelilor care reprezinta fata unei persoane, in timp ce in predictia seismelor este ecuatia care poate fi folosita pentru a explica motivul pentru care replica unui cutremur se produce intr-un anumit loc.

Succesul inteligentei artificiale in acest domeniu este datorat unuia dintre punctele forte ale tehnologiei: capacitatea sa de a descoperi in seturi complexe de date modele trecute altfel cu vederea de catre cercetatori. Cand studiaza cutremurele, calculatorul cauta singur modele in mormane de date, in loc sa se bazeze pe ochii unui om de stiinta. Acest lucru este relevant in special in seismologie, unde poate fi incredibil de dificil sa se vada conexiunile intre multitudinea de date. Evenimentele seismice implica prea multe variabile, de la formarea terenului in diferite zone pana la tipurile de interactiuni dintre placile seismice si dinamica propagarii valurilor de energie prin scoarta terestra. 

Detalii, pe Economica

marti, 30 octombrie 2018, 329 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile