Cum vor lua romanii bani europeni pentru agricultura incepand cu 2020
Comisia Europeana a facut publica noua sa gândire asupra politicii agricole comune. Teoretic, fermierilor români le va fi mult mai usor sa acceseze bani europeni pentru a-si sustine productiile, dar totul depinde mult mai mult de deciziile Guvernului la putere.
Fermierii romani vor trebui sa se adapteze, incepand cu 2020, unei noi filozofii a politicii agricole comune, sistemul prin care europenii isi finanteaza agricultura tinand cont de necesitatile economice, sociale si de medie ale zonei. Aceasta in contextul in care, noile probleme globale au atras dupa sine nevoia de ajustari si modificari ale sistemului, astfel incat acesta sa raspuna mai bine nevoii de a proteja mediul inconjurator si clima. Drept urmare, trei dintre cele noua obiective specifice ale PAC se vor referi la mediu si clima.
Fiecare stat membru va gandi propria PAC
Mai exact, una dintre noutati va consta in faptul ca fiecarui stat membru i se va acorda libertatea de a-si gandul propriul micro-PAC, tinandu-se totodata cont de obiectivele comune ale UE. "Fiecare stat membru isi va crea propriul plan strategic privind politica agricola comuna, pornind de la o analiza SWOT (avantaje, slpbiciuni, oportunitati, amenintari) pe care o va face asupra propriului teritoriu, stabilind, totodata, care sunt necesitatile sale strategice. Statele vor stabili obiective masurabile si care sunt masurile de luat pentru a le atinge, iar Comisia va aproba acest plan, daca este multumit de modul in care a fost realizat. De asemenea, Comisia va monitoriza anual modul in care se ating obiectivele si va propune ajustari ale planului, daca este necesar", se arata intr-un document realizat de catre Directia pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene.
Teoretc, acest lucru va insemna o mai buna adaptare a PAC la nevoile lor concrete, dar si reducerea birocratiei, in conditiile in care Bruxelles-ul promite o relaxare a conditiile impuse pentru a se putea accesa fonduri UE. "Cum noua abordare presupune o concentrare mai mare asupra rezultatelor decat in prezent, numarul si detaliile din normele europene legate de PAC vor fi substantal reduse. Acest lucru va oferi statelor membre mai multe oportunitati de a aplica PAC in moduri adaptate fermierilor lor", se mai arata in documentul citat.
Detalii, pe Economica