Home / Stiri financiare / De ce fug NEMTII de imobiliarele romanesti

De ce fug NEMTII de imobiliarele romanesti

Experientele negative, mentalitatea balcanica si lipsa unor proprietati de calitate ii determina pe investitorii imobiliari germani sa se opreasca in Polonia, Cehia si Ungaria, in ciuda randamentelor superioare care se pot obtine in Romania

Romania

Chiar daca au plasat pana acum peste 850 mil. euro in proprietati romanesti, putinii  investitori germani care si-au incercat norocul pe piata locala au avut parte numai de afaceri proaste.  Aventura imobiliara a nemtilor de la Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), fosta divizie de investitii imobiliare a grupului de asigurari Allianz, a inceput odata cu achizitia unui portofoliu imobiliar format din cladirile de birouri Millennium Business Center, Construdava si PGV Tower (fostul sediul Bancpost), pentru care au platit 110,5 mil. euro. Problemele au inceput in iunie 2009, cand turnul Millennium a fost mistuit de flacari intr-un incendiu care a lasat in urma sa pagube estimate neoficial la circa 15-20 mil. euro si un schelet care zgarie de aproape patru ani peisajul urban al Bucurestiului. A urmat achizitia Iris Shopping Center din Titan, pentru suma-record de 147 mil. euro. Intre timp, nemtii au fost preluati de fondul Aberdeen Immobilien Kapitalanlagegesellschaft, insa problemele nu au incetat sa curga. Noii proprietari au fost nevoiti sa mai investeasca zece milioane euro in Iris Shopping Center, pentru revitalizarea unui proiect care pierdea cumparatori, si alte sapte milioane euro in renovarea PGV Tower (actualmente Phoenix Tower), care are in continuare jumatate din spatii goale. Dupa aceasta experienta, reprezentantii Aberdeen au anuntat ca au nevoie de cel putin doi-trei ani pentru a analiza daca vor realiza noi achizitii pe piata romaneasca.

Pe locul doi intr-un top al celor mai neinspirate investitii se plaseaza fondul RREEF, gestionat de Deutsche Bank. Surplusul de lichiditati pe care fondul il acumulase in perioada de „boom“ imobiliar a fost descarcat in mai 2008 intr-un proiect imobiliar mixt din apropierea statiei de metrou Pipera. Nota de plata a fost 340 mil. euro, cea mai mare tranzactie imobiliara incheiata vreodata in Romania. „Exemplul Deutsche Bank este unul de operatiune extraordinara, rezultat al unui parteneriat cu Ioannis Papalekas. Ei au investit impreuna si pe alte piete“, spune Gabriel Biris, avocatul care l-a reprezentat pe Papalekas in tranzactie. La cateva luni de la parafarea contractelor, criza s-a instalat si in Romania, iar nemtii se lupta si astazi cu vanzarea a peste 300 de apartamente ramase goale.

Nici grupul imobiliar-bancar LBBW Immobilien nu a scapat basma-curata dupa plasamentele din Romania. Dupa ce asocierea cu Ion Tiriac in dezvoltarea cartierului rezidential Chitila Residenz le-a dat incredere in piata romaneasca, nemtii de la LBBW au pus ochii pe terenul fostei fabrici de textile Flacara din Cluj-Napoca. Au batut palma cu LCS Imobiliar, societate ramasa de pe urma fostei fabrici, pentru 18 mil. euro si a inceput sa fie pus la punct un proiect mixt ce trebuia sa atraga 80 mil. euro. Nu a trecut mult pana la aparitia problemelor, pentru ca firma LCS Imobiliar a fost implicata intr-o serie de procese de retrocedare tocmai pentru terenul vandut nemtilor.

Detalii, pe Capital

joi, 14 martie 2013, 474 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile