De ce nu vrea Elvetia in UE. Salariul mediu de 5.000 de euro, somaj aproape inexistent
Daca privesti cu atentie o harta a Uniunii Europene observi cu siguranta o mare absenta in randul celor 28 de state membre. O tara care are unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume si care nici nu se gandeste sa adere vreodata la UE.
Desi este situata in inima Europei, Elvetia nu este stat comunitar. Uniunea Europeana este principalul partener comercial al Elvetiei, insa aceasta tara nu a fost niciodata integrata juridic in UE.
Prin votul popular negativ dat Acordului privind Spatiul Economic European in decembrie 1992, Elvetia este singura tara din vestul Europei, cu o economie majora, care nu face parte din UE. Preocuparea de a atenua consecintele economice negative datorate neparticiparii la piata unica europeana s-a concretizat prin semnarea, in 1999, a unui prim pachet de sapte acorduri bilaterale cu UE in domenii de interes comun: libera circulatie a persoanelor, transportul aerian, transportul terestru, agricultura, barierele tehnice in comertul international, piata de achizitii publice, cercetare-dezvoltare. O a doua serie de opt acorduri bilaterale au fost incheiate in 2004.
Aderarea la Uniunea Europeana ar insemna transformari importante la nivel economic pentru aceasta tara:
- renuntarea la secretul bancar. Sistemul lor bancar se bazeaza pe pastrarea confidentialitatii clientilor, iar foarte multi europeni cu afaceri mai putin curate isi tin banii in bancile de aici,
- inlocuirea francului elvetian cu euro,
- cresterea TVA-ului,
- participarea la raidurile militare europene, ceea ce ar dauna statutului de neutralitate.
Detalii, pe Capital