Decizia CJUE care ar putea salva debitorii executati silit de catre banci
Curte de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca debitorii care sunt executati silit de catre banci ar trebui sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia de încuviintare a instantei, daca în contractul de credit exista posibile clauze abuzive. Aceasta decizie completeaza o alta decizie a CJUE care spune ca instantele nationale ar trebui sa verifice din oficiu daca exista clauze abuzive în contractele de credit care constituie titlul executoriu.
Aceasta a hotarat ca dreptul national trebuie sa prevada dreptul debitorilor de a ataca cu apel deciziile instantei de fond prin care este respinsa opozitia la executarea silita, atunci cand in contractul de credit este posibil sa existe clauze abuzive, al caror "cost" ar putea modifica suma si, implicit, temeiul in care debitorii sunt executati. Despre implicatiile asupra debitorilor romani vom discuta mai jos. Pentru inceput sa vedem ce a judecat Curtea de la Bruxelles.
Speta trimisa la CJUE
Potrivit descrierii de pe site-ul CJUE, cei doi debitori au luat un credit de la Banco Bilbao in 9 iunie 2003, de 300.500 de euro, cu o garantie ipotecara asupra locuintei acestora. Rambursarea creditului urma sa se faca pana la 30 iunie 2028, fiind esalonata in 360 de rate lunare. In ipoteza in care debitorii nu isi mai plateau creditul, Banco Bilbao era autorizata sa solicite rambursarea anticipata a imprumutului. O clauza din contract stabilea nivelul dobanzii moratorii la 19% pe an, nivelul dobanzii legale in Spania fiind, in perioada vizata de litigiul principal, de 4% pe an.
Detalii, pe Economica