Decizie istorica: Trump a anuntat ca SUA recunosc orasul Ierusalim drept capitala a Israelului.
Presedintele american Donald Trump a anuntat miercuri ca SUA recunosc orasul Ierusalim drept capitala a statului Israel, anunt care marcheaza o schimbare majora a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relateaza agentiile internationale de presa. Uniunea Europeana s-a declarat, miercuri seara, serios îngrijorata de decizia presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, afirmând ca aceasta hotarâre poate avea consecinte pentru perspectivele de pace, transmite Reuters. Mai multe tari europene au criticat miercuri seara decizia presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, apreciind ca statutul acestui oras trebuie sa fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informeaza agentiile internationale de presa. De asemenea, Turcia, Iran, Hamas, Presedintele Autoritatii Palestiniene si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei au "condamnat" decizia Statelor Unite.
'Am hotarat ca este timpul sa recunoastem oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului. Desi presedintii precedenti au facut din asta o promisiune majora in campaniile electorale, ei nu au reusit sa se tina de promisiune. Astazi, eu ma tin' de acest angajament, a declarat Donald Trump in mesajul transmis din sala de receptii diplomatice a Casei Albe.
'Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian si al Curtii Supreme', a spus presedintele american.
Totodata, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA sa inceapa pregatirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim si a anuntat ca vicepresedintele Mike Pence va efectua o vizita in Orientul Mijlociu in urmatoarele zile.
Liderul de la Casa Alba a subliniat ca Ierusalimul trebuie sa ramana locul sfant pentru trei religii importante (crestina, iudaica si musulmana, n.r.) si ca Israelul are dreptul de a-si decide propria capitala.
Decizia lui Donald Trump ii va multumi probabil pe principalii sai sustinatori - republicani conservatori si crestini evanghelici care formeaza o mare parte a bazinului sau electoral, noteaza Reuters.
Trump a actionat in conformitate cu o lege din 1995 care prevede ca SUA isi muta ambasada la Ierusalim. Predecesorii sai Bill Clinton, George W. Bush si Barack Obama au amanat constant aceasta decizie pentru a evita tensionarea situatiei din Orientul Mijlociu.
Un emisar palestinian a mentionat ca decizia lui Trump reprezinta o declaratie de razboi in Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul in Ierusalim sa fie respectat, estimand ca in caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.
Mai multe tari europene critica recunoasterea de catre SUA a Ierusalimului drept capitala a Israelului Mai multe tari europene au criticat miercuri seara decizia presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, apreciind ca statutul acestui oras trebuie sa fie stabilit in cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informeaza agentiile internationale de presa.
Presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat ca nu sustine decizia 'unilaterala' a presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si a lansat un apel la calm in regiunea Orientului Mijlociu.
'Aceasta este o decizie regretabila pe care Franta nu o aproba si care este contrara dreptului international si tuturor rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internationala care priveste intreaga comunitate internationala. Statutul Ierusalimului trebuie sa fie decis de israelieni si palestinieni in cadrul negocierilor sub auspiciile Natiunilor Unite', a declarat Macron intr-o conferinta de presa la Alger, unde efectueaza o vizita.
El a reafirmat ca Franta si Europa sustin solutia coexistentei a doua state - unul israelian si unul palestinian - si a subliniat ca Parisul este gata sa lucreze cu partile interesate pentru gasirea unei solutii.
La randul sau, Italia a sustinut ca statutul Ierusalimului trebuie sa fie 'definit in cadrul unui proces de pace'.
Detalii, pe Economica