Delicatesa care nu-i mai satura pe romani. Toti porcii-somon crescuti in Romania pentru Craciun s-au vandut deja
Crescatorii de porci din rasa Mangalita, asa-numitul porc somon datorita continutului mare de acizi grasi omega 3, se pregatesc sa vânda si ultimele exemplare pregatite pentru acest Craciun. Între 550 si 600 de capete vor ajunge pe mesele românilor care accepta sa plateasca dublu pentru cea mai sanatoasa carne de porc.
Aproximativ 550-600 de porci Mangalita crescuti in Romania, in ferme de cateva zeci de capete, pana la cateva sute, sunt pe cale de a fi expediati catre romanii care aleg sa dea cu pana la 50% mai multi bani pentru cea mai sanatoasa carne de porc, dupa cum afirma specialistii. Cererea este si anul acesta foarte mare, astfel ca pentru anul viitor fermierii se pregatesc de investitii in cresterea numarului de efective. "Cererea este foarte mare. Romanii au inceput sa inteleaga despre ce este vorba si vin sa cumpere pentru Craciun. De doua saptamani au inceput sa se sacrifice. Toate animalele sunt arvunite si urmeaza sa fie sacrificate si livrate pana saptamanile urmatoare. Sunt 450-600 de porci Mangalita la nivel de tara", a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Nagy, presedintele Asociatiei Crescatorilor de porci Mangalita din Romania si director pe proiect in cadrul Statiunii Cercetare Dezvoltare Agricola (SCDA) Turda.
Potrivit acestuia, SCDA Turda, locul de unde a renascut aceasta rasa la care fermierii romani renuntasera dupa 1989, a vandut toti porcii Mangalita crescuti pentru ingrasare, adica aproximativ 60 de capete.
Preturile se ridica la aproximativ 10-11 lei pe kilogram in viu, in timp ce un porc dintr-o rasa comuna costa intre 5 si 8 lei in viu.
Detalii, pe Economica