Dependenti de importuri intr-un an agricol foarte bun. Un sfert din fructele indigene si o treime din rosiile consumate au provenit din import
Chiar daca 2017 a fost un an agricol bun, cu productii în crestere fata de 2016 la majoritatea culturilor, sunt produse alimentare pe care înca ni le asiguram în proportie de circa o treime din import. Este cazul rosiilor care au avut cea mai mare pondere în importul total de legume, desi productia a crescut cu peste 8%.
Manarea de import cantareste inca bine in cosurile romanilor, in cazul unor legume precum tomatele aproximativ o treime din consum fiind asigurat de peste granite, indica ultima analiza pe aceasta tema a Institutului National de Statitica cu date din 2017.
Mai exact, din datele INS, productia locala de legume a asigurat in 2017 aproximativ 62% din resursele totale disponibile, cu 1,2 puncte procentuale mai mult fata de anul trecut, cand 14,1% din necesar a provenit de peste granite. Importurile au reprezentat 13,3% din resurse, in conditiile in care au existat stocuri de aproximativ 25%.
Cea mai mare pondere in productia de legume a avut-o varza (33%) si tomatele (22%), in timp ce la capitolul importuri cel mai mult au cantarit rosiile-35,6% din totalul importului de legume. Practic, 32,2% din disponibilul pentru consumul uman au fost importuri, care s-au diminuat fata de anul anterior cu 14,5%, pe fondul unei cresteri a productiei nationale de 8%.
La ceapa, importurile au asigurat 16,2% din disponibulul pentru consumul uman, la radacinoase ponderea importurilor a fost de 32,5%, iar la diverse legume de 25,5%. La cartofi, ponderea importurilor a fost de peste 49%, chiar daca productia locala a crescut cu 15,9% fata de anul anterior, iar importurile au scazut cantitativ cu 7,2%.
In cazul fructelor, 58,4% din resursele disponibile au provenit din productia locala, urmare a cresterii productiei cu 176.000 de tone fata de 2016, in timp ce importurile au insemnat 7,2% din resursele totale. Diferenta a fost generata de stocurile de anul anterior. Raportat la consumul uman, importurile de fructe reprezinta 66,5%. Spre exemplu, in cazul merelor, importurile au reprezentat 36,9% din disponibilul pentru consumul uman, pe fondul unei productii si al unor importuri mai mici. De asemenea, la prune, procentul importurilor este de 17%, iar la cirese si visine de 13,5%, la nectarine de 15%.
Detalii, pe Economica