Depogaz: Stocurile obligatorii de gaze naturale trebuie sa creasca si mai mult, pana la 90% din capacitatea de inmagazinare
Stocurile obligatorii de gaze naturale cresc si în acest an, dupa o crestere care a avut loc si în anul precedent si, potrivit oficialilor Depogaz, ele trebuie sa creasca si mai mult pentru a acoperi necesarul de consum al tarii în sezonul rece.
“In ultimii doi ani a fost inregistrata o crestere a obligatiei privind inmagazinarea de gaze naturale in depozite, in momentul de fata ea acoperind aproximativ 70% din capacitatea de stocare la nivelul Romaniei. Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale din sezonul rece stocurile din depozite ar trebui sa se situeze la minimum 90% din capacitatea de stocare a Romaniei , care este in momentul de fata de aproximativ 3.070 milioane mc”, ne-a declarat presedintele CA al Depogaz, Bogdan Stanescu.
Furnizorii de gaze naturale trebuie sa aiba stocuri cumulate de gaze de 23,5 milioane MWh, pana la sfarsitul acestei luni, potrivit unei decizii a ANRE, aprobata recent. Stocul este cu circa 10% mai mare decat cel pentru iarna trecuta, 2018-2019. Si anul trecut, stocurile stabilite de ANRE au fost mai mari cu 14% fata de iarna 2017-2018.
Stanescu spune ca Depogaz a demarat procedurile pentru cresterea capacitatii de inmagazinare a unor depozite operate de companie.
"In momentul de fata se afla in faza de elaborare studiul de depozit privind cresterea capacitatii de inmagazinare in cadrul Depozitului Sarmasel. Studiul are drept scop dezvoltarea depozitului de inmagazinare subterana existent de la capacitatea de 900 milioane m3/ciclu la 1.550 milioane m3/ciclu, cresterea capacitatii de injectie cu 4 milioane m3/zi, ajungand la un total de 10 milioane m3/zi si cresterea capacitatii de extractie cu 4 milioane m3/zi, ajungand la un total de 12 milioane m3/zi.
De asemenea, se afla in procedura de achizitie studiul de depozit privind depozitul Bilciuresti pentru cresterea capacitatilor de injectie si extractie zilnice", spune oficialul Depogaz.
In ciuda informatiilor care au aparut in presa referitoare la cresterea importurilor de gaze de la inceputul acestui an, oficialul Depogaz spune ca in depozitele companiei nu a ajuns o cantitate mai mare decat in mod obisnuit.
Detalii, pe Economica