Deprecierea leului inverseaza trendul: rata ROBOR a inceput din nou sa creasca. Ce urmeaza
La sfârsitul saptamânii trecute, rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piata interbancara la trei luni, Robor, si-a inversat trendul si a început din nou sa creasca. Dupa toate probabilitatile, este vorba de o tendinta pe termen scurt, generata de interventiile bancii centrale în piata pentru sprijinirea leului.
Totusi, ROBOR la trei luni ar putea creste si saptamana aceasta pe fondul incertitudinilor din piata valutara care conduc la o ingustare a nivelului de lichiditate. Incertitudinile de pe pietele internationale determina deprecierea constanta a leului. In incercarea de a limita aceasta depreciere, BNR a inceput sa aiba interventii zilnice pe piata interbancara, strangand parte din leii de pe interbancar.
Cursul euro leu a testat pragul de 4,5400 de cateva ori saptamana trecuta, dar cursul nu s-a inchis niciodata la acest nivel - aproape intotdeauna inainte de stabilirea referintei apareau volume mari de tranzactii, fapt ce ar putea sugera vanzari din partea bancii centrale. Cum sentimentul la nivel global ramane slab (in contextul scaderii burselor si a pretului petrolului) este de asteptat ca leul sa ramana sub nivelul de 4,5400/EUR atata timp cat BNR continua sa limiteze presiunile semnificative de depreciere asupra monedei romanesti.
Detalii, pe Economica