Desi afectate de evolutia pietei si de falimentul RADET, preturile apartamentelor vechi nu au variatii semnificative
Unele voci din piata vorbesc despre cresterea presiunii pe proprietarii de apartamente vechi din cauza faptului ca tot mai multi clienti se orienteaza catre ansamblurile noi de locuinte, în conditiile în care vechiul stoc locativ nu mai corespunde nevoilor si standardelor noilor generatii. Cu toate acestea, preturile solicitate pentru garsoniere si apartamente cu doua camere au crescut mai mult, cel putin în Bucuresti, fata de cele noi. Astfel, garsonierele vechi s-au scumpit cu 6,1% în octombrie 2019 fata de acum un an, iar preturile apartamentelor cu trei camere s-au majorat cu 7,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Iar aceasta s-a intamplat in contextul in care garsonierele si apartamentele cu trei camere noi au castigat la pretul solicitat doar 0,7%, respectiv, 1,5% in acelasi interval.
Apartamentele noi se prezinta mai bine decat cele vechi, potrivit imobiliare.ro, doar in cazul apartamentelor cu doua camere, cele mai cautate pe piata, unde preturile au avansat cu 7% in octombrie 2019, fata de octombrie 2018, spre deosebire de apartamentele vechi care s-au scumpit cu 5,7% in aceeasi perioada, si in cazul celor cu patru camere, care au castigat in ultimele 12 luni 8,1%, in vreme ce cele vechi s-au scumpit cu 5,9%.
Totusi o problema ar putea aparea pentru apartamentele vechi si anume falimentul RADET, iar nesiguranta furnizarii agentului termic ar putea afecta cererea pentru astfel de apartamente. Dar, chestionati de Economica.net, brokerii imobiliari nu cred ca apartamentele vechi or fi afectate major, mai ales atata vreme cat numarul de apartamente noi nu va acoperi complet cererea.
Detalii, pe Economica