Dezastrul sistemului informatic din sanatate: cel putin una dintre componentele sale nu functioneaza o treime din an
Printre cele mai mari probleme ale platformei informatice a asigurarilor de sanatate (PIAS) cu care se confrunta medicii de familie se numara imposibilitatea de validare a retetei online si de raportare a activitatii la început de luna pentru luna anterioara, nevalidarea consultatiilor imediat dupa ce le acorda, imposibilitatea semnarii cu cardul. "Componentele PIAS raspund greu, dupa 40-50 de secunde sau mai mult, în comparatie cu timpii obisnuiti de raspuns, de maximum cinci secunde, destul de mari si acestia, iar raspunsul este unul negativ de cele mai multe ori. Adica SIUI nu valideaza consultatia, sistemul informatic al prescriptiei electronice nu valideaza reteta, sistemul cardului de sanatate nu citeste cardul, spune, într-un interviu acordat Economica, medicul Raluca Zoitanu, secretarul Patronatului Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov. În jur de 120 de zile nu a functionat, în 2018, una sau mai multe componente ale PIAS, ne-a spus Raluca Zoitanu.
Informatizarea sistemului sanitar a costat 172,55 de milioane de euro si consta in implementarea si functionarea urmatoarelor componente: sistemul informatic unic integrat (SIUI), reteta electronica (SIPE), cardul electronic de sanatate (CEAS) si dosarul electronic de sanatate (DES).
Sistemul informatic unic integrat, reteta electronica, cardul electronic de sanatate si dosarul electronic de sanatate functioneaza sub cupola platformei informatice a asigurarilor sociale de sanatate (PIAS).
La sfarsitul anului 2010, CNAS a fost lansat oficial sistemul informatic unic integrat, cea mai importanta componenta a informatizarii sistemului de sanatate. Celelalte componente implementate ale PIAS au fost proiectate sa depinda de informatiile furnizate de SIUI. Reteta electronica e obligatorie de la 1 ianuarie 2013, iar cardul electronic de sanatate - de la 1 mai 2015, insa abia la 1 septembrie a devenit singurul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani care au card emis. Dosarul electronic de sanatate e obligatoriu la medic din 12 noiembrie 2016.
Medicul de familie Raluca Zoitanu, secretarul Patronatului Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, vorbeste pe larg, intr-un interviu acordat publicatiei Economica, despre problemele cu care se confrunta medicii de familie din cauza functionarii precare a sistemelor informatice din sanatate.
ECONOMICA.NET: In ce constau disfunctionalitatile platformei informatice a asigurarilor de sanatate (PIAS) cu care s-au confruntat medicii de familie in 2018 si in prima parte a anului 2019? Cum au afectat activitatea cabinetelor medicilor de familie?
Dr. Raluca Zoitanu, secretarul Patronatului Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov: Nu as folosi termenul "blocaj", care este imediat contestat de reprezentantii CNAS. Componentele PIAS (n. red. cardul de sanatate, reteta electronica, sistemul informatic unic integrat SIUI) raspund greu, dupa 40-50 de secunde sau mai mult, in comparatie cu timpii obisnuiti de raspuns, de maximum cinci secunde, destul de mari si acestia, iar raspunsul este unul negativ de cele mai multe ori. Adica SIUI nu valideaza consultatia, sistemul informatic al prescriptiei electronice (SIPE) nu valideaza reteta, sistemul cardului de sanatate (CEAS) nu citeste cardul.
Detalii, pe Economica