Director Microsoft Romania: Competentele digitale ar trebui invatate din clasele primare
Competentele digitale ar trebui învatate din clasele primare, fiind necesara o schimbare în sistemul de învatamânt românesc care sa ajute tinerii sa învete cum sa foloseasca un calculator, a spus pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Popescu, marketing&operations director Microsoft România, în cadrul evenimentului Microsoft Business Summit 2018.
"Cand vorbim de competente digitale nu vorbim de lucruri sofisticate sau de lucruri de top in tehnologia informatiei, vorbim pur si simplu de capabilitatea unei persoane sa foloseasca un calculator. De asemenea, nu vorbim aici despre cum folosesc un telefon si retele de socializare, ci ce pot face cu calculatorul, lucruri in general de baza, si aici este foarte mult de lucru. Din nou ajung la discutia despre sistemul de invatamant. Trebuie sa porneasca din anii primari si sa continue pe tot parcursul formarii tinerilor", a declarat Bogdan Popescu.
Acesta a amintit despre faptul ca romanii ocupa ultimele locuri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste nivelul competenetelor digitale, desi Romania activeaza un numar important de persoane care lucreaza in domeniul IT.
"Probabil vom ca avansa un loc cand Marea Britanie va iesi din Uniune si vom fi pe 27. Acest lucru pare in sine neplacut, eu am o viziune diferita: mie mi se pare un lucru bun pentru ca sunt numai oportunitati pentru noi", a afirmat directorul Microsoft.
Dobandirea competentelor digitale din timp este esentiala daca luam in considerare faptul ca specialistii anunta inceputul celei de-a patra revolutii industriale, cum a fost denumita schimbarea esentiala pe care avansul tehnologiei o va aduce. "Schimbarile aduse de tehnologie vor veni oricum si daca nu esti pregatit sa le faci fata vor trece peste tine", spune oficialul Microsoft, care a adaugat ca o parte din meseriile actuale vor disparea.
"Oamenii nu isi vor pierde locurile de munca din cauza inteligentei artificale, cum nici in trecut oamenii nu si-au pierdut locurile de munca din cauza aparitiei motoarelor cu aburi sau a electricitatii. Insa, intr-adevar, unele dintre meseriile pe care le stim astazi o sa dispara, cum si azi gasesti din ce in ce mai greu un cizmar care sa repare un pantof sau un depanator de telefoane mobile gsm, ca sa nu mai spun de agentii de bilete de avion".
In ceea ce priveste digitalizarea companiilor din Romania, directorul crede ca acestea au inceput sa inteleaga beneficiile digitalizarii, care incepe sa nu mai fie privita ca pe un cost, ci ca pe o investitie.
Detalii, pe Economica