Document ANAF - Statul roman a avut o mega-actiune de vanare a profiturilor 'pierdute' de marile magazine. Rezultatele au ramas pana acum secrete
ECONOMICA.NET a intrat în posesia unui document care atesta ca statul român a întreprins o campanie de control de anvergura la toti marii retaileri din România, banuind ca marile magazine, printre care Auchan,Cora, sau Penny, ar încerca sa-si ascunda nivelul profiturilor facute în tara. Rezultatele cercetarilor au ramas secrete pâna acum, pentru ca actiunea a fost întrerupta de o schimbare de guvern.
Documentul este o "Informare" care a circulat prin diverse departamente din ANAF la sfarsitul anului 2015 si prezinta practicile gasite suspecte de inspectorii institutiei, care le-au cautat fizic intr-o jumatate de an in contabilitatile marilor retaileri.
Scopul statului roman pare sa fi fost descoperirea modului in care acestia ar putea micsora contabil profiturile facute in Romania.
"Incepand cu luna august 2015, au fost selectati si avizati pentru efectuarea inspectiei fiscale generale, 4 mari contribuabili care au ca obiect principal de activitate „inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate" si 12 contribuabili care au ca obiect principal de activitate „comert cu amanuntul". Inspectiile fiscale generale au inceput in luna august pentru 12 contribuabili si in luna septembrie pentru 4 contribuabili", scrie in Informare.
In concluziile documentului, trimis conducerii ANAF de Adrian Cucu, seful Directiei Mari Contribuabili din ANAF, in prezent director general adjunct in Directia de Relatii Internationale a Ministerului Finantelor, sunt enumerate mai multe practici frecvente care ar fi fost folosite in micsorarea profitului impozabil al marilor magazine. Din tonul Informarii, reiese ca firmele erau suspectate ca exporta profit catre entitatile mama si catre alti afiliati.
Astfel controlorii ANAF au gasit urmatoarele practici frecvente:
- inregistrarea unor cheltuieli mari cu chiria spatiilor, proprietarul acestora fiind de regula afiliat.
- grad de indatorare crescut determinat de cheltuielile cu dobanzile aferente unor imprumuturi de la banci sau entitati afiliate (AUCHAN ROMANIA SA, BUCURESTI MALL DEVELOPMENT AND MANAGEMENT SRL, BRICOSTORE ROMANIA SA, COTROCENI PARK, IULIUS MALL TIMISOARA, REWE ROMANIA SRL);
- cheltuieli cu pondere mare in cifra de afaceri reprezentand contravaloarea serviciilor de asistenta juridica, tehnica, financiara.
-frecvente operatiuni de fuziune si divizare.
Detalii, pe Economica