Dosarul electronic de sanatate, o bomba cu ceas care poate compromite viata pacientilor
Dosarul electronic de sanatate e deja obligatoriu. Pacientii nu pot refuza constituirea acestui dosar care va contine toate informatiile importante despre sanatatea lor. Pacientii nu au dreptul sa refuze nici includerea în dosar a unor informatii care, daca ajung pe mâna unor medici sau functionari de rea-credinta, le pot aduce grave prejudicii. Dosarul permite accesul tuturor furnizorilor de servicii medicale la informatii sensibile despre pacienti: tulburari psihice, infectarea cu HIV, boli cu transmitere sexuala. În felul în care e construit, dosarul electronic creeaza premisele unor derapaje etice fara precedent în sistemul sanitar.
Dosarul electronic de sanatate al pacientului, obligatoriu in tara noastra din 12 noiembrie, contine intr-o forma standardizata toate informatiile relevante despre starea de sanatate a pacientului: de la alergii si intolerante, proteze si alte dispozitive medicale interne, transplanturi, istoricul de boli/diagnostice, boli transmisibile, interventii si proceduri suferite de-a lungul timpului, rezultatele analizelor facute de pacient de-a lungul timpului, imunizari, daca are boli ereditare in familie, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (parinti si frati), care sunt bolile de care sufera (au suferit) membrii familiei sale (parinti si frati) si asa mai departe.
Pacientii nu pot refuza nici crearea dosarului electronic si nici includerea in dosar a unor informatii sensibile privind starea lor de sanatate, cum ar fi, de exemplu: tulburarile psihice, boli cu transmitere sexuala, abuzul de substante interzise, infectarea cu HIV, etc.
CNAS ne asigura ca toate aceste informatii sunt stocate in sistemul dosarului electronic de sanatate (DES) intr-o forma securizata. In fapt, amenintarea infractiunilor informatice tot mai ingenioase ramane una dintre cele mai probleme pe care le aduce implementarea acestui sistem, chiar si in statele in care sistemul dosarului electronic functioneaza de multa vreme si in care se investeste semnificativ in securizarea datelor medicale ale pacientilor.
Literatura medicala abunda de studii stiintifice care atrag atentia asupra vulnerabilitatilor inerente ale soft-urilor cu care opereaza dosarele electronice ale pacientilor, in statele in care acest sistem a fost implementat.
Detalii, pe Economica