Dupa aprobarea BNR, Eximbank va plati 80 de milioane de euro pentru Banca Romaneasca pe loc si in doi ani 314 milioane de euro - surse
În functie de felul în care Eximbank va efectua sau nu reorganizarea bancii, dupa ce a anuntat ca va cumpara Banca Româneasca, Banca Nationala a României va aproba tranzactia de vânzare cumparare. Dupa aprobare, Eximbank va plati National Bank of Greece (NBG), fostul actionar al Bancii Românesti, circa 80 de milioane de euro din fonduri proprii, urmând ca în maximum doi ani sa achite într-o singura transa creditul intragrup restant de 314 milioane de euro, conform surselor ECONOMICA.NET.
Surse din mediul bancar au declarat pentru ECONOMICA.NET ca valoarea tranzactiei Eximbank-Banca Romaneasca se ridica la circa 80 de milioane de euro, bani pe care banca de stat ii va plati intr-o singura rata dupa ce BNR va aproba tranzactia Eximbank Banca Romaneasca. Pretul ar urma sa fie platit din fondurile proprii ale bancilor si nu de catre actionarul majoritar statul, considerandu-se ca este vorba de o investitie, nu de o cheltuiala. Singurele probleme sunt lichiditatea si capitalul suficient pe care Eximbank le are.
In acordul prealabil dat de BNR exista cateva conditii pe care Eximbank va trebui sa le indeplineasca pentru ca BNR sa aprobe tranzactia. Astfel, unul dintre motivele principale in caz de refuz ar fi ca reorganizarea Eximbank sa nu se realizeze asa cum a fost convenit. La ora actuala este asteptata Hotararea de Guvern care urmeaza sa stabileasca modalitateai prin care statul roman va infiinta Banca Romana de Dezvoltare. Dupa cum au explicat surse din mediul bancar pentru ECONOMICA.NET, tranzactia se va concretiza fie prin autorizarea noii banci pe scheletul Eximbank, fie prin autorizarea unei noi banci.
In cazul infiintarii Bancii Romane de Dezvoltare pe scheletul Eximbank, cel mai probabil activitatile comerciale pe care in prezent Eximbank le deruleaza vor fi transferate la Banca Romaneasca. In situatia infiintarii Bancii Romane de Dezvoltare prin autorizarea unei noi banci, activitatile specifice unei banci de dezvoltare desfasurate in prezent de Eximbank vor fi transferate la noua banca. In aceasta situatie, Eximbankul ramas si Banca Romaneasca urmeaza a fuziona.
In acelasi timp, in acordul prealabil de tranzactionare se stabileste ca imprumutul fostei linii de credit intragrup, de circa 314 milioane de euro, conform raportului financiar al NBG pe 2018, va fi rambursat intr-o singura transa, in termen de maximum doi ani de la data semnarii tranzactiei. Deoarece Eximbank nu are voie sa ceara bani de la actionarul majoritar, in acest caz, statul, banca va trebuie sa se imprumute pentru a plati achizitia.
Detalii, pe Economica