Economia si votul merg mana in mana
Rezultatele alegerilor din ultimii 25 de ani urmeaza, cu mici exceptii, acelasi sablon teritorial. Datele de mai jos demonstreaza inca o data cat de mare este legatura intre gradul de dezvoltare socio-economica a unei zone si modul in care voteaza locuitorii ei.
Când rezultatele primului tur de scrutin au fost reprezentate grafic, harta României s-a împartit în doua: sudul si estul colorate în rosu (caci în toate judetele, inclusiv în Bucuresti, pe primul loc se situa Victor Ponta), iar zonele de dincolo de Carpati, cu mici exceptii, în albastru – Iohannis era acolo favoritul electoratului. Desigur ca încapeau nuante – în Capitala, de pilda, Ponta avea câteva procente în fata lui Iohanis (31% la 27%), însa Monica Macovei luase 12% din voturi.
Una peste alta, toate teoriile privind deosebirile esentiale între România de o parte si de cealalta a Carpatilor pareau confirmate. Iar al doilea tur de scrutin, desi a reusit sa mai aduca ceva albastru si în sudul si estul tarii (Iohannis câstigând destul de confortabil în Capitala, Constanta Iasi, Prahova, Tulcea, Ilfov si Suceava) nu a facut decât sa sublinieze ca, în sine, avem de-a face cu doua jumatati de tara destul de diferite.
Detalii, pe Capital