Home / Stiri financiare / Economistii bancilor: BNR nu va majora dobanda. Va controla si mai strict lichiditatea, ceea ce ar putea conduce la IRCC mai mare decat ROBOR

Economistii bancilor: BNR nu va majora dobanda. Va controla si mai strict lichiditatea, ceea ce ar putea conduce la IRCC mai mare decat ROBOR

Economistii bancilor: BNR nu va majora dobanda. Va controla si mai strict lichiditatea, ceea ce ar putea conduce la IRCC mai mare decat ROBOR

Ramasa fara cele mai importante pârghii în lupta cu inflatia, dupa aparitia OUG 114/2018, completata de celelalte ordonante de corectare, Banca Nationala a României renunta la majorarea dobânzii de politica monetara, care va ramâne probabil la 2,5%, dar va strânge si mai mult lichiditatea din piata în dorinta de a apara leul, aflat oricum pe trend de depreciere. În schimb, pentru a contracara inflatia va controla strict lichiditatea din piata. Controlul lichiditatii poate conduce la un IRCC mai mare valori decât un ROBOR la trei luni.

Economistii sefi ai marilor banci comerciale sunt de accord asupra faptului ca premisele actuale, alegeri pe plan local si contextul international, vor determina banca centrala sa pastreze neschimbata dobanda de politica monetara pentru tot anul in curs (pentru tot mandatul actualului Consiliu de Administratie al BNR). O spun economistii sefi ai Raiifeisen Bank, ING Bank, Unicredit si Banca Transilvania.

BNR rateaza tinta de inflatie in 2019

In schimb, asteptarile analistilor merg spre o reviziure in crestere a previziunilor privind inflatia si catre un control si mai strict al lichiditatilor pe piata interbancara pentru a proteja de depreciere leul. Astfel, Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank, este de parere ca rata inflatiei la sfarsitul anului va fi peste tinta BNR de 2,5%, plus sau minus un punct procentual, in timp ce economistul sef al ING Bank, Ciprian Dascalu avaseaza chiar un nivel exact al acesteia de 3,8%, cu o rata de baza de 3,2%.

Motivele cresterii iunflatiei sunt atat exogene, cat si ne-exogene, dupa cum spune Ionut Dumitru. Asttfel, cresterea pretului petrolului si contextul international care arata o incetinire a cresterii economice sunt dublate pe plan intern de cresterea mai rapida a salariilor decat a productivitatii, a preturilor la energie termica si in aprilie si in mai, a preturilor la telefonie care au contribuit cu 0,1 puncte procentuale la constituirea ratei inflatiei din luna aprilie, de 4,11%, un alt record negativ. Si nu in ultimul rand motivele exogene sunt dublate de cresterea excesului de cerere care este ilustrat luna de luna in datele Institutului National de Statistica (INS) ca fiind de 0,42%.

"Cu rata inflatiei tot pe trend ascendent in aprilie, BNR are toate sansele sa rateze tinta propusa, dar acest lucru nu va determina modificarea politicii monetare. Credem ca BNR va ramane pe pozitie si va semnala faptul ca ar putea retrage lichiditatea din piata daca apar noi presiuni asupra monedei nationale", spune la randul sau si raportul Unicredit.

IRCC poate depasi ROBOR din cauza lipsei de lichiditate

Detalii, pe Economica

marti, 14 mai 2019, 587 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile