Efectul frigului: Pretul energiei pe piata spot de la Bucuresti a crescut cu 76% in doar doua zile
Temperaturile scazute si consumul în crestere au dus la cresterea preturilor pe piata spot a energiei electrice din România.
Pretul mediu al energiei electrice tranzactionate pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), piata spot administrata de OPCOM, pentru data de 27 februarie, a fost de 206 lei/MWh, cu 25% peste nivelul mediu consemnat in ziua de 26 febrarie, sau cu 68% peste pretul mediu la care s-a tranzactionat energia electrica pentru data de duminica, 25 februarie, ultima zi inainte de inceperea valului de frig.
Aceasta este o medie a preturilor de-a lungul celor 24 de intervale orare ale unei zile, si cuprind atat media din intervalele de varf, cand se inregistreaza cel mai mare consum, dar si cele de gol (noaptea tarziu si dimineata devreme).Daca luam in calcul preturile pentru orele de varf, pe 27 februarie media este de 262 de lei/MWh, cu 12 % peste cea inregistrata in data de 26, si cu 68% peste media din 25 februarie.
De retinut ca, duminica, Romania a inregistrat cele mai mici preturi ale energiei electrice din Europa, de 26 de euro/MWh in medie, iar, de la acel nivel, in doar doua zile, pretul a crescut cu 76% pana la 44 de euro, ceea ce arata cat de volatile pot fi preturile pe piata spot, mai ales in conditii de vreme severa.
In data de 27, cele mai mari preturi se inregistreaza la orele 9 dimineata (334 lei) si la opt seara (338 de lei), iar volumele tranzactionate la aceste preturi nu sunt deloc mici: 4.300 MWh si, respectiv 3.975 MWh, deci echivalentul, grosier, a circa 40% din consumul national. Este adevarat ca, socotind mediile, in Romania nu sunt cele mai mari preturi din pietele cu care suntem cuplati (la ora opt seara pretul de la noi, de 72,6 euro/MWh, era sub cei 80 de euro din Ungaria si Slovacia).
Detalii, pe Economica