Home / Stiri financiare / Electrica SA, varful luxului corporatist din Romania: la plecarea din firma, membrii CA pot primi pana la 400.000 de euro fiecare

Electrica SA, varful luxului corporatist din Romania: la plecarea din firma, membrii CA pot primi pana la 400.000 de euro fiecare

Electrica SA, varful luxului corporatist din Romania: la plecarea din firma, membrii CA pot primi pana la 400.000 de euro fiecare

Daca va fi  adoptata de catre actionari, noua politica de remunerare a membrilor Consiliului de Administratie a Electrica SA poate duce la aparitia unor someri de lux la cerere, cum nu a mai cunoscut România vreodata. Membrii Consiliului de Administratie vor putea pleca acasa cu sute de mii de euro daca vor fi înlocuiti din functie. Platile compensatorii depind de volumul indemnizatiilor supuse aprobarii, care cresc si ele, ajungând la sume fabuloase pentru o persoana care are functie non-executiva. În plus, daca schema va fi aprobata în final, Electrica va fi una dintre putinele companii din lumea civilizata care va plati clauze de non-concurenta pentru administratori care au functii non-executive, deci nu sunt manageri. Banii pe care îi vor primi pentru prezenta în CA cei de la Electrica i-ar face invidiosi pe cei care care au astfel de pozitii în companii energetice private din România, mai mari decât Electrica, ca Petrom sau Engie. Precizam ca toate sumele pe care le veti citi în continuare sunt brute.

Noua politica de remunerare a membrilor Consiliului de Administratie al Electrica SA, una dintre principalele societati de distributie si furnizare a energiei electrice din tara, care este privata, dar cu statul roman cel mai mare actionar, presupune, pe langa cresterea substantiala a veniturilor membrilor CA, si compensatii banesti colosale in cazul in care acestia vor fi schimbati din functie inainte de finalizarea mandatului.

Schimbarea trebuie votata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in data de 25 aprilie, iar totul sta in pixul ministrului Energiei, Anton Anton, care va decide ce mandat de vot va acorda reprezentantilor statului in AGA, in conditiile in care statul detine 48,78% din capitalul Electrica SA.

Iata acum ce scrie la capitolul “Compensatie in cazul revocarii nejustificate”.

“In cazul unei revocari nejustificate din functie, Administratorul va avea dreptul sa primeasca de la Societate o compensatie reprezentand intreaga suma pe care ar fi primit-o pentru tot parcursul mandatului acestuia daca nu i-ar fi incetat contractul inainte de termen, dar nu mai putin de suma echivalenta a 12 remuneratii lunare totale ale respectivului Administrator. Pentru evitarea oricarui dubiu, remuneratia totala lunara este constituita din remuneratia lunara fixa, indemnizatia de participare la sedintele Consiliului de Administratie si la cele ale Comitetelor consultative. Administratorul va avea obligatia de a respecta clauza de neconcurenta existenta in contractul de mandat pentru inca 12 luni dupa incetarea acestuia. Plata acestei despagubiri este efectuata in termen de 30 (treizeci) de zile lucratoare de la data incetarii Contractului de Mandat. Aceasta despagubire reprezinta singura despagubire la care are dreptul Administratorul in caz de revocare nejustificata din functie”

Mai exista o prevedere, care se aplica in cazul in care membrul CA isi pierde aceasta calitate din orice motiv. Deci putem intelege ca, chiar daca decide el sa paraseasca functia, primeste la plecare remuneratia pe un an de zile. Iata ce scrie la acest capitol:

Indemnizatie de neconcurenta

"In cazul incetarii mandatului din orice motiv, Societatea va datora Administratorului o suma echivalenta cu 12 remuneratii lunare totale ale respectivului Administrator din perioada mandatului. Pentru evitarea oricarui dubiu, remuneratia totala lunara este constituita din remuneratia lunara fixa, indemnizatia de participare la sedintele Consiliului de Administratie si la cele ale Comitetelor consultative. Administratorul va avea obligatia de a respecta clauza de neconcurenta existenta in contractul de mandat pentru inca 12 luni dupa incetarea acestuia"

Potrivit unor oameni din business pe care i-am contactat, este neuzual in lume ca o companie sa ofere o compensatie de neconcurenta celor care pleaca din companie avand functii neexecutive, acest bonus, care este de fapt o garantie a companiei ca omul nu pleaca la concurenta, fiind platit doar directorilor.

Deci retinem ca, in cel mai rau caz pentru el, membrul CA pleaca acasa cu veniturile insumate pe 12 luni, indiferent de motivul plecarii.

Aceste venituri sunt uriase insa, mai ales ca vorbim despre o companie care isi desfasoara activitatea intr-un cadru reglementat, deci (tarifele de distributie sunt reglementate, la fel si marja de furnizarea si prtetul final de vanzare al energiei pentru marea majoritate a consumatorilor casnici). In noua formula, propusa, de remunerare a membrilor CA, ei vor primi o indemnizatie fixa si una variabila. Iata ce scrie la fiecare.

Detalii, pe Economica

luni, 01 aprilie 2019, 316 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile