Energia se scumpeste, industria se inchide. Patronii ameninta ca isi vor trimite angajatii in somaj
Ioan Niculae, proprietarul grupului industrial InterAgro si presedintele confederatiei Patronatelor din Romania (PATROROM), a anuntat ieri ca a fost nevoit sa inchida, de la 1 aprilie, doua combinate producatoare de ingrasaminte chimice, dupa care vor urma alte doua, din cauza scumpirii accelerate a gazelor.
Scrisoare deschisa catre FMI
Confederatia Patronatelor din Industrie – CONPIROM – va elabora o scrisoare deschisa catre FMI, in care va arata ca economia romaneasca nu poate suporta scumpirile prevazute in calendarul convenit de Guvern cu institutiile internationale, astfel ca se impune un moratoriu de un an pentru majorarea preturilor.
In cadrul unei dezbateri pe tema scumpirii gazelor, liderii patronali afiliati CONPIROM au aratat ca energia s-a scumpit la consumator cu 55% in ultimii patru ani, chiar daca pe bursa de specialitate (OPCOM) preturile au fluctuat si acum sunt chiar mai mici. De pe OPCOM pana la poarta fabricii, energia vine la pret dublu, din cauza ca se adauga diverse taxe, comisioanele de transport, costurile de cogenerare si subventiile pentru energia verde.
Oficialii guvernamentali prezenti la dezbatere au aratat ca „este posibil“ sa se amane cu sase luni calendarul scumpirilor.
Industriasii n-au fost consultati
Ca efect al unei Hotarari de Guvern (HG 22) adoptate in ianuarie, energia s-a scumpit peste masura pana in prezent, iar industriasii acuza Guvernul ca a adoptat normativul fara sa-i consulte.
„Acesta este actul de moarte al industriei romanesti. Vorbim de reindustrializare, dar de fapt distrugerm si industriile care mai exista. Ne asteapta un val de someri din cauza acestor scumpiri. Daca vor sa exporte gaz, atunci sa-i exporte si pe muncitori“, a spus Ioan Niculae, la dezbaterea CONPIROM. El propune sa se amane cu un an aplicarea acelei Hotarari de Guvern, iar in rastimp „sa decidem impreuna daca mai vrem sa avem industrie sau nu, sa stim si noi ce avem de facut“.
„Ce au facut guvernantii cu aceste scumpiri este cea mai mare crima fata de poporul roman si va trebui sa-si asume asta. Daca nu mai vreti industrie, foarte bine, ramaneti cu E.ON si Gaz de France si dati gazul nostru la export“, a tunat glasul lui Niculae.
Costuri suplimentare de milioane de euro
La randul sau, Ionel Bors, liderul patronatului Metalrom si director in cadrul ArcelorMittal, a aratat ca din 2009 pana in prezent costurile generate de scumpirea energiei electrice au fost de 42 de milioane de euro pe an. In cazul gazelor, costurile suplimentare au fost de 37 de milioane de euro pe an. Toate acestea in conditiile in care preturile finale la marfurile industriale si in special la otel au scazut cu 40%. „Suntem ca boxerii aceia care tot primesc lovituri naucitoare si nu se mai pot dezmetici“, a spus Ionel Bors.
Detalii, pe Adevarul