Home / Stiri financiare / Engie si E.On, bucurie prematura? Acum, ANRE vorbeste despre recuperarea costurilor din trecut in masura in care este posibil

Engie si E.On, bucurie prematura? Acum, ANRE vorbeste despre recuperarea costurilor din trecut in masura in care este posibil

Engie si E.On, bucurie prematura? Acum, ANRE vorbeste despre recuperarea costurilor din trecut in masura in care este posibil

O formulare din nota de fundamentare a unui ordin ANRE care pune în practica OUG 114/2018 introduce confuzie. Daca OUG arata clar ca diferentele din trecut se recupereaza de furnizori pâna în 2022, acum ANRE spune, în nota de prezentare a metodologiei specifice ca acest lucru se va face "în masura în care este posibil".

"Diferentele de costuri de achizitie din anii 2018 si 2019, ale furnizorilor care desfasoara activitate de furnizare pe piata reglementata, vor fi analizate si cuantificate, iar modalitatea de recuperare sau de cedare, prin includerea acestor diferente in preturile finale reglementate la clientii casnici, va avea in vedere asigurarea conditiilor de mai jos, in masura in care acest lucru este posibil si numai cu respectarea legislatiei in vigoare:

a) recupererea/cedarea integrala a acestor diferente de catre/de la furnizori, pana la data eliminarii preturilor reglementate pentru clientii casnici, conform prevederilor legale;

b) mentinerea preturilor reglementate la clientii casnici, pentru perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 2019 si data eliminarii preturilor reglementate pentru clientii casnici, conform prevederilor legale, la un nivel relativ constant.

c) mentinerea unor valori rezonabile a preturilor reglementate pentru clientii casnici pana la data eliminarii preturilor reglementate pentru clientii casnici”.

Extrasul este din “Nota de prezentare si motivare a proiectului de Ordin privind modificarea Metodologiei pentru stabilirea venitului unitar aferent activitatii de furnizare reglementata, desfasurata intr-un an de reglementare, si de aprobare a preturilor reglementate in sectorul gazelor naturale, incepand cu anul 2019, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 219/2018"

Iata ce scrie in OUG 114:

“Producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara atat activitati de extractie cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei nu vor mai incheia contracte de vanzare cu livrare pe teritoriul Romaniei, la preturi mai mari de 68 lei/MWh. Diferentele de costuri de achizitie din anii 2018 si 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preturile practicate, se vor recupera pana la data de 30 iunie 2022, conform reglementarilor ANRE”.

Detalii, pe Economica

vineri, 08 martie 2019, 527 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile