Era nevoie de OUG 114? Romanii continua sa consume cel mai ieftin gaz din Europa
Consumatorii casnici de gaze naturale din România, care acum platesc preturi reglementate de stat (la achizitie), plateau, la finalul anului trecut, adica în momentul în care Guvernul emitea celebra OUG/114, cel mai mic pret din Uniunea Europeana, potrivit datelor DG Energy.
Romania a avut, in ultimul trimestru din 2018, cele mai mici preturi la gazele naturale livrate populatiei, potrivit raportului de piata al DG Energy, publicat recent. Astfel, la noi, dupa cele trei cresteri de preturi successive care au avut loc de-a lungul anului trecut, pretul final a fost de 3,51 eurocenti/kWh de gaz, cu 0,7 centi sub pretul platit de Bulgaria si cu 0,1 centi sub cel platit de Ungaria.Fata de Polonia si Slovacia, pretul a fost cu 0,8 centi mai mic, iar fata de Cehia cu 1,2 centi mai mic.
Cel mai scump gaz din UE este platit de consumatorii casnici din Suedia, de trei ori si jumatate mai mare fata de cel platit in Romania.
Media europeana este de 6,22 eurocenti/kWh, deci pretul din Romania este de 56% din media europeana. Preturile sunt valabile pentru transa de consum anual intre 5,5 si 55,6 MWh pe an. Iata graficul
Principalul motiv al pretului mai mic din Romania a fost gazul din productia interna. Anul trecut, Romania si-a asigurat spre 90% din consum din gazele extrase de Romgaz si Petrom, la preturi mai mici decat cele de import (77, respectiv, 80 de lei/MWh de gaz), adica circa 1,7 eurocenti/kWh, pret fara costurile de retea si taxe. Potrivit datelor DG Energy, pretul mediu al gazelor rusesti importate in Romania in ultimul trimestru al anului trecut a fost de circa 2,6 eurocenti/kWh, mai mare decat pretul aceluiasi gaz rusesc livrat Bulgariei (2,2 centi) sau Greciei (2,3 centi), de exemplu.
Detalii, pe Economica