Europa si-a prezentat marea strategie pentru Inteligenta Artificiala. Unde sta Romania la capitolul investitii in AI
Atât SUA, cât si China concureaza pentru a profita de avantajele inteligentei artificiale, iar Uniunea Europeana nu vrea sa fie lasata în urma. Asadar, a prezentat saptamâna aceasta o noua abordare a economiei digitale a blocului comunitar cu o noua „strategie pentru modelarea viitorului digital al Europei”.
In spatele acestei descrieri vagi, obiectivele noii strategii sunt specifice: stabilirea unor reguli privind datele si AI, care sunt in mod esential europene - reglementare care „pune oamenii pe primul loc” si incurajeaza „tehnologia de incredere”.
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat miercuri, la Bruxelles, pentru o inteligenta artificiala "responsabila" si controlata de om, cu ocazia prezentarii strategiei UE pentru acest sector strategic si sensibil.
Constienta ca nu a profitat de prima revolutie a internetului, care a dus la aparitia gigantilor americani din domeniu, precum Google si Facebook, sau a unor giganti chinezi precum Tencent, UE vrea acum sa joace un rol central in definirea regulilor si a promovarii propriilor companii.
Documentul UE descrie riscurile inerente utilizarii AI „pentru a urmari si analiza obiceiurile zilnice ale oamenilor”, precum si potentialul autoritatilor statului de a exploata tehnologia pentru supravegherea in masa.
Cartea alba a UE sugereaza, de asemenea, adoptarea unor reguli diferite, in functie de locul si modul in care este utilizat un sistem AI. Un sistem cu risc ridicat este unul utilizat intr-un sector critic, cum ar fi asistenta medicala, transportul sau politia si care are o utilizare critica, cum ar fi modificari legale sau decizia privind platile de securitate sociala.
Detalii, pe Economica