Europarlamentari acuza CE ca ascunde adevarata anvergura a posibilei reduceri a fondurilor europene in viitorul buget al Uniunii Europene
Europarlamentari au acuzat miercuri Comisia Europeana ca da dovada de lipsa de transparenta în prezentarea propunerilor privind viitorul buget al Uniunii Europene, în sensul ca executivul comunitar ar ascunde adevarata anvergura a diminuarii avute în vedere pentru fondurile alocate politicii de coeziune si politicii agricole comune, informeaza AFP.
'Propunerea Comisiei este o poveste frumoasa, dar nu una adevarata', a spus in fata presei eurodeputata socialista Isabelle Thomas, co-raportoare a Parlamentului European pentru cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.
Aceeasi nemultumire a fost exprimata si de eurodeputatul Jan Olbrycht, membru al grupului PPE si de asemenea co-raportor pentru acest dosar. 'Nu suntem multumiti, mai ales atunci cand cifrele nu reflecta acelasi tablou pe care l-a prezentat Comisia', a spus el referindu-se la propunerile prezentate de Comisia Europeana pe 2 mai, care prevad pentru viitorul buget multianual al UE o diminuare cu 5% a fondurilor alocate politicii agricole comune si cu 7% a celor alocate politicii de coeziune.
Conform unei analize a serviciilor Parlamentului European, diminuarea fondurilor avuta in vedere pentru politica de coeziune ar fi pe ansamblu de 10%, insa aceasta reducere ar ajunge la 45% pentru fondurile alocate tarilor cele mai putin dezvoltare ale UE.
Cat despre politica agricola comuna, diminuarea fondurilor alocate acesteia este estimata de aceleasi servicii la peste 15% - respectiv peste 10% pentru platile directe catre agricultori si peste 25% pentru fondurile consacrate dezvoltarii rurale.
Evaluarea diferita a Parlamentului European fata de cea a Comisiei Europene rezulta din metodologii de calcul diferite. De exemplu, eurodeputatii considera ca efectele inflatiei nu ar trebui incluse in compararea actualului buget (2014-2020) cu cel viitor (2021-2027). De asemenea, eurodeputatii afirma ca executivul comunitar a luat in considerare in unele din calculele sale si contributia Marii Britanii, care nu va mai exista in viitorul cadru bugetar.
Detalii, pe Economica