Executivul a simplificat procedura de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu
Guvernul a simplificat procedura de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu, prin eliminarea obligatiei de a atasa, la cerere, certificatul de înmatriculare si cartea de identitate a masinii, masura regasindu-se într-un proiect de Ordonanta de Urgenta adoptat în sedinta de Guvern de joi, în care sunt prevazute mai multe masuri, precum reducerea accizei la motorina pentru transportatorii de marfuri si persoane cu 183,62 de lei pe mia de litri, respectiv cu 217,31 de lei pe tona, dar si posibilitatea ca microîntreprinderile sa poata sponsoriza ONG-urile certificate ca fiind furnizori de servicii sociale, scrie News.ro.
"Au fost introduse masuri prin care se introduc esalonari la plata masurilor fiscale si restituirea taxei auto si timbrului de mediu, in scopul simplificarii acestor proceduri de restituire pe cale administrativa. Se elimina, asadar, obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a documentelor privind plata taxei certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii, pentru ca organul fiscal are toate informatiile respective", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu, la finalul sedintei de Guvern, potrivit News.ro.
Aceasta masura se regaseste intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta adoptat in sedinta de Guvern de joi.
In acelasi act normativ adoptat sunt prevazute mai multe masuri, precum reducerea accizei la motorina pentru transportatorii de marfuri si persoane cu 183,62 de lei pe mia de litri, respectiv cu 217,31 de lei pe tona, dar si posibilitatea ca microintreprinderile sa poata sponsoriza ONG-urile certificate ca fiind furnizori de servicii sociale.
"Au fost luate masuri menite sa incurajeze microintreprinderile si persoanele fizice sa faca sponsorizari sau sa acorde burse private pentru asigurarea activitatii ONG-urilor care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat. Microintreprinderile vor putea beneficia de reducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri, pana la nivelul a 20 la suta din impozitul datorat pe trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective. (...) In cazul persoanelor fizice, se majoreaza de la 2 la suta la 3,5 la suta cota din impozitul pe venit care poate fi donata pentru sustinerea entitatilor non-profit si institutiilor de cult care sunt furnizori de servicii acreditati si au cel putin un serviciu social licentiat", a mai spus purtatorul de cuvant al Guvernului.
El a precizat ca obligatia celor care fac sponsorizari va fi aceea ca trebuie sa declare beneficiarii, pentru o monitorizare si un control al banilor alocati.
Detalii, pe Economica