Eximbank cauta finantare externa pentru a cumpara Banca Romaneasca, datoare cu jumatate de miliard de euro catre banca-mama
Vânzarea Bancii Românesti a intrat în stand-by, deciziile fiind amânate cel putin pâna dupa algerile parlamentare din Grecia, care vor avea loc pe 7 iulie. Ramasa singura în competitia pentru achizitionarea Bancii Românesti, Eximbank se confrunta momentan cu unele probleme: nu poate sa ia bani de la actionar, pentru ca ar fi considerat ajutor de stat, iar finantarile externe sunt mai complicat de obtinut pentru banca de stat, conform unor surse din piata.
Detinuta direct de National Bank of Greece (NBG), Banca Romaneasca face subiectul unor negocieri de vanzare de doi-trei ani, daca luam in calcul si dealul parafat cu OTP Bank, dar nevalidat de Banca Nationala a Romaniei. Conform unor surse din piata bancara, Eximbank a ramas singurul cumparator al bancii grecesti. Doar ca, in ciuda faptului ca pretul tranzactiei nu are cum sa fie unul ridicat (potrivit raportului grupului pentru 2018, National Bank of Greece se asteapta sa incaseze venituri din vanzarea Bancii Romanesti (BROM) mai mici fata de valoarea contabila a activelor nete ale bancii), cumparatorul va trebui sa aiba forta de a refinanta linia de credit de aproximativ 500 de milioane de euro contractata de Banca Romaneasca de la NBG.
Eximbank nu poate apela la finantarea statului roman pentru refinantarea acestei linii de credit deoarece un astfel de demers ar fi incadrat in categoria ajutor de stat. Acest fapt a determinat banca de stat romaneasca sa incerce sa faca rost de linii de finantare externa. Pana acum insa, astfel de finantari, de o valoare atat de mare, au fost obtinute prin emisiune de obligatiuni de catre doua banci, Unicredit si Raiffeisen Bank, fiecare cu o cota de piata de peste 4%. Eximbank avea la sfarsitul anului 2017 o cota de piata de 1,3% si probabil indicatori de risc mai mari decat ai bancilor care s-au imprumutat pana acum de pe pietele externe.
Recent, Dominic Bruynseels, presedintele executiv al First Bank, banca in spatele careia se afla fondul american de investitii JC Flowers declara pentru Ziarul Financiar: „Nu avem nicio retinere in a recunoaste ca suntem interesati sa achizitionam Banca Romaneasca. Daca o vom cumpara sau nu, depinde de mai multi factori". Cu toate acestea, First Bank, dupa ce a cumparat Leumi Bank, intentioneaza sa restructureze circa 30% din personalul angajat in centrala bancii americane conform unor surse din piata.
Detalii, pe Economica