Experimentul suprataxarii contractelor part-time si efectele sale: in doi ani numarul salariatilor cu norma partiala a scazut cu 35% la 575.000
La sfârsitul lunii iulie 2017 intra în vigoare supraimpozitarea contractelor de munca part-time care prevede, cu câteva exceptii, obligativitatea platii contributiilor sociale de catre angajator la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul de ore lucrate si de salariul încasat de angajatul cu norma redusa. La doi ani de la intrarea în vigoare a acestei reglementari, numarul salariatilor cu norma partiala a scazut cu circa 35% pâna la 575.000 de oameni, arata datele primite exclusiv de Economica de la Inspectia Muncii.
Experimentul suprataxarii muncii partiale a inceput in vara anului 2017
La sfarsitul lunii iulie 2017 intra in vigoare Ordonanta Guvernului 4/2017 care prevede supraimpozitarea contractelor de munca part-time. Aceasta reglementare "a dat nastere unor situatii in care angajatul nu doar ca nu mai era indreptatit sa primeasca un salariu, ba chiar, conform calculelor, era dator propriului angajator pentru munca prestata in decursul unei luni", a spus pentru Economica Stela Andrei, Director la People Advisory Services in cadrul EY Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din consultanta fiscala.
La doi ani de cand a intrat in vigoare supraimpozitarea contractelor de munca part-time numarul salariatilor cu norma partiala a scazut cu aproape 35%, reiese din informatiile comunicate pentru Economica de Inspectia Muncii.
La finalul lunii iulie 2019 am avut 575.425 de salariati care lucrau in baza unui contract de munca cu norma partiala, fata de 880.334 de angajati part-time la sfarsitul lunii iulie 2017, arata datele trimise pentru ECONOMICA.NET de catre Inspectia Muncii.
Stela Andrei, Director la People Advisory Services, EY Romania si Andrei Stefanovici, avocat la Radu si Asociatii SPRL, au explicat, pe larg, intr-un interviu acordat pentru ECONOMICA.NET cum sunt impozitate, in prezent, contractele part-time, care sunt efectele suprataxarii acestor contracte, dar si masurile punctuale recomandate pentru a creste atractivitatea lor pe piata muncii:
"Suprataxarea contractelor cu timp partial a pornit de la premisa Guvernului ca exista un numar mare de contracte de munca cu norma intreaga, mascate sub forma unor contracte de munca cu timp partial si, astfel, unii angajatori si-ar fi redus costurile salariale. In final, nu suntem convinsi in ce masura rezultatele au fost cele asteptate. Desi este foarte probabil sa fi existat cazuri in care angajatii au beneficiat de o incadrare reala a contractului ca fiind cu norma intreaga si, astfel, beneficiind si de un nivel al contributiilor mai ridicat, nu am vazut pana acum vreo statistica privind cresterea nivelului general al contributiilor in directa legatura cu suprataxarea contractelor cu timp partial", a spus pentru Economica Stela Andrei.
Detalii, pe Economica