Exporturile de energie electrica ale Romaniei au scazut semnificativ in 2018
România ramâne exportator net de electricitate, dar soldul a scazut, pe masura scaderii exporturilor cu 20%. Exceptând relatia cu Ucraina, a scazut gradul de utilizare a capacitatii alocate pe liniile de interconexiune pentru export, fata de anul trecut.
In primul semestru al acestui an, exporturile de energie electrica ale Romaniei au fost de 2,8TWh, in scadere cu 20% fata de cei 3,5 TWh inregistrati in prima jumatate a anului trecut. Au scazut si importurile, cu doar 14%, de la 1,4 TWh la 1,2 TWh, pe fondul unor usoare cresteri, atat a productiei cat si a consumului intern.
Romania a ramas asadar exportator net de energie electrica (sold de 1,6 TWh) dar situatia este ceva mai proasta decat in primele sase luni ale anului trecut, cand soldul a fost de 2,1 TWh, conform datelor Transelectrica.
"In semestrul I 2018 gradul de utilizare a capacitatii total alocate pe liniile de interconexiune pentru export a scazut fata de semestrul I al anului 2017 pe majoritatea destinatiilor, inregistrandu-se crestere doar pe relatia cu Ucraina (+9pp)" arata Transelectrica.
"Astfel, comparativ cu semestrul I 2017, fluxurile fizice de export au scazut cu Bulgaria si Serbia, in timp ce pe relatia cu Ungaria si Ucraina au inregistrat cresteri. Analizand fluxurile fizice de import se observa cresteri pe relatiile cu Bulgaria si Serbia in timp ce pe relatia cu Ungaria si Ucraina s-a inregistrat scaderi", mai arata Transelectrica.
Iata evolutia exporturilor si importurilor, in valori fizice, pentru fiecare dintre statele vecine:
Detalii, pe Economica