Exxon Mobil pune la bataie contracte de 1,5 miliarde de dolari pentru constructia de platforme si gazoducte in Marea Neagra
Pregatirile pentru exploatarea gigant de gaze naturale din Marea Neagra intra pe ultima suta de metri. În asteptarea deciziei de investitie care ar urma sa vina anul viitor, Exxon Mobil lanseaza o licitatie mamut, de 1,285 miliarde de dolari fara TVA (1,5 miliarde de dolari cu TVA), pentru proiectarea si constructia de gazoducte, platforme maritime si alte instalatii pentru extragerea gazelor din Proiectul Neptun.
Noua licitatie publicata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice este cea mai mare de pana acum si prevede proiectarea si executia mai multor instalatii, intre care un sistem de gazoducte care include o conducta de 154 kilometri din otel carbon acoperit cu ciment care sa transporte gazele de la platforma off-shore intr-o locatie apropiata tarmului, un sistem de cabluri de fibra optica de 160 de kilometri care sa asigure comunicatiile intre platforma offshore, statia de masurare a gazelor si camera centrala de control si o platforma pentru apa de mica adancime care sa gazduiasca facilitatile necesare pentru functionarea a 10 puturi submarine in perimetrele Pelican si Domino in vederea pregatirii gazelor naturale pentru transportul la tarm.
Contractele se adauga investitiilor de 1,5 miliarde de dolari anuntate anterior de ExxonMobil Exploration and Production Romania pentru exploarea si exploatarea de gaze naturale din Marea Neagra. Proiectul Neptun este controlat de Exxon Mobil, ca operator, si OMV Petrom.
"Titularii Proiectului Neptun - zona de apa adanca (ExxonMobil - operator si OMV Petrom) continua investitiile in activitati tehnice si de evaluare pentru finalizarea conceptului tehnic pentru potentiala dezvoltare a primei productii de gaze naturale in apele de mare adancime din zona romaneasca a Marii Negre. Decizia Finala de Investitie este planificata pentru a doua parte a anului viitor si depinde de o serie de factori de natura tehnica, comerciala si financiara. Planificarea anticipata a activitatilor majore, inclusiv a programului de licitatii publice, este parte din etapa pregatitoare, in scopul de a asigura dezvoltarea in timp a proiectului, in cazul in care se confirma decizia finala de investitie", au precizat reprezentantii ExxonMobil, la solicitarea ECONOMICA.NET.
Detalii, pe Economica