Home / Stiri financiare / Fabricantii de tigari platesc sume colosale statului pentru pachetele de contrabanda. Flota ANAF a fost cumparata din acesti bani

Fabricantii de tigari platesc sume colosale statului pentru pachetele de contrabanda. Flota ANAF a fost cumparata din acesti bani

Fabricantii de tigari platesc sume colosale statului pentru pachetele de contrabanda. Flota ANAF a fost cumparata din acesti bani

Companiile care produc tutun în România contribuie activ la campaniile statului împotriva contrabandei cu tigari. Un fapt care pare curios, având în vedere ca, de cele mai multe ori, tigarile de contrabanda sunt fabricate tot de ele, dar în alte tari. Exista însa un motiv serios pentru care fabricantii ajuta statul în combaterea traficului cu propriile produse.

Motivul este ca producatorii sunt obligati sa plateasca statului sume consistente pentru marcile proprii de tigari, vandute in alta tara si gasite in Romania.

"Atunci cand autoritatile captureaza marci care apartin JTI si care sunt in numar de minimum 50.000 de tigarete, compania plateste statului diferenta de accize intre tara unde ar fi trebuit sa se consume tigaretele si piata unde au fost capturate. In cazul in care confiscarile totalizeaza, intr-un an, 90 milioane bucati, diferenta de taxe e platita de patru ori", au raspuns oficialii producatorului de tigari JTI, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Prevederea face parte dintr-un acord incheiat de fabricant cu Comisia Europeana, pentru combaterea comertului ilicit cu tigarete.In afara sumelor mentionate, producatorul a fost angajat, in cadrul aceluiasi acord, sa plateasca o contributie de 400 milioane de euro in 15 ani "de cooperare".Toate aceste sume se platesc centralizat, la OLAF, care le redistribuie – pe criterii pe care producatorul sustine ca nu le cunoaste - catre Statele Membre UE, pentru ca acestea sa isi imbunatateasca mijloacele si capacitatea de lupta impotriva comertului ilegal.

"Pentru Romania, singurii bani din contributiile JTI de care avem cunostinta s-au cheltuit in anul 2015 pentru reinnoirea parcului auto al ANAF – circa 3-4 milioane de euro. Banii au fost identificati in diverse conturi de trezorerie si atribuiti ANAF printr-o hotarare de guvern. Nu stim daca, de atunci, s-a mai primit ceva, de la JTI sau celelalte companii. Nu se stie care e cota Romaniei si nici totalul fondurilor disponibile. Avand in vedere ca Romania e statul membru cu a doua cea mai mare granita extracomunitara (dupa Finlanda, unde cea mai mare parte a frontierei extracomunitare e in zone nordice, inaccesibile), ar trebui sa aiba si una dintre cele mai mari alocari", spun reprezentantii JTI.Toti marii producatori de tutun, prezenti in Romania - BAT, Philip Morris si JTI - au semnat astfel de acorduri.

Detalii, pe Economica

miercuri, 06 iunie 2018, 182 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile