Factura la curent creste si mai mult. Furnizorii nu si-au asigurat tot curentul pentru populatie si sunt obligati sa caute energie mai scumpa
Autoritatile si operatorul pietei au declarat ca licitatiile pentru achizitia de energie electrica pentru populatie s-au încheiat cu succes. Însa, cum nu s-a contractat tot, iar pentru vârful de consum furnizorii nu au reusit ca cumpere nici jumatate din energia necesara, va trebui sa cumpere curent scump de pe alte piete. La preturi mai mari, pe care populatia la va plati ulterior, în factura. Prima majorare de pret va avea loc la 1 octombrie.
Licitata pentru energia livrata pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU) in al patrulea trimestru al acestui an s-a incheiat cu succes saptamana trecuta, dupa cum au informat Operatorul Comercial al Pietei de Energie (OPCOM) si apoi ANRE.
Pentru energia livrata in banda, s-a obtinut un pret de 230 lei/MWh, cu 5 lei sub pretul maxim dar cu 46% peste pretul de inchidere de la licitatia organizata pentru ultimul trimestru al anului trecut. Pentru energia livrata in orele 7-24, pretul de inchidere obtinut acum este de 254 lei/MWh, mai mic cu aproape sase lei decat pretul maxim, dar cu 43% peste cei 177 lei/MWh de anul trecut, iar pentru varful cuprins intre orele 18-22, pretul de acum este de 267 de lei, cu trei lei sub pretul maxim dar cu 33% mai mult fata de cei 200 de lei de anul trecut.
PCSU este piata de pe care trebuie sa cumpere energie cei patru mari furnizori de ultima instanta (FUI), Enel, Electrica, E.On si CEZ, pentru consumatorii lor care au ramas in regim reglementat, cel putin, adica pentru marea majoritate a celor opt milioane de clienti casnici din Romania.Licitatia a fost declarata incheiata cu succes, dar acest succes este de fapt un semi-esec. Iata de ce.
Furnizorii nu au reusit ca cumpere, la preturile stabilite deANRE, toata energia necesara pentru a acoperi consumul clientilor pe care ii alimenteaza in regim reglementat. A spus-o si ANRE, in comunicat:"Au fost tranzactionate toate cele trei produse scoase la licitatie simultan (un produs banda si doua produse varf), licitatia fiind inchisa dupa parcurgerea a 12 runde de descrestere a pretului si avand ca rezultat tranzactionarea a cca. 64 % din necesarul FUI".
Detalii, pe Economica