Fara un reactor de la Cernavoda, Romania a ajuns importator net de curent
În perioada în care unul dintre cele doua reactoare ale Centralei Nucleare de la Cernavoda a fost oprit, România a fost mereu importator net de energie electrica.
In data de 2 mai, incepand cu ora 01.00, unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, cu o putere de 700 MW, a fost deconectata controlat de la Sistemul Energetic National, pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta care nu puteau fi facute decat cu reactorul in stare oprita. Unitatea 1 a fost resincronizata la SEN in data de 5 mai, la ora 07.00.
In data de 2 mai, marti, consumul mediu orar a fost de 6.288 MW, iar puterea medie produsa in Romania a fost de 6.210 MW (cu Nuclearelectrica la doar 685 MW), rezultand asadar un import net de 78 MW, potrivit datelor Transelectrica. In aceeasi zi de marti a anului trecut, Romania inregistra un export de 1.133 MW putere medie, in conditiile in care cele doua reactoare de la Cernavoda asigurau 1.404 MW.
Ziua urmatoare, in 3 mai, miercuri, consumul mediu de energie electrica a fost de 6.444 MW, iar, cum productia a fost de 6.211 MW, Romania a fost din nou importator net de energie electrica, la o putere orara de 233 MW. Situatie din nou opusa fata de cea de acum un an, cand exportul net de energie a fost de 609 MW, putere orara.
Situatia s-a repetat si in data de 4 mai, a treia zi cand unitatea a fost oprita. Consumul de energie electrica a fost de 6.427 MW, in medie, iar puterea orara medie produsa in Romania a fost de 6.013 MW. Asadar, Romania a fost importator net de energie electrica, la o putere orara de 414 MW. In aceeasi zi a anului trecut, Romania a exportat energie, la o putere orara de 760 MW.
Detalii, pe Economica