Firma Wielputz Automotive din Germania a inceput construirea unei fabrici in Parcul High-Tech din Craiova
Reprezentantii companiei Wielpütz Automotive din Germania au marcat, joi, începerea lucrarilor de constructie a unei fabrici de subansamble auto, în High-Tech Industry Park, platforma economica a Consiliului Judetean, unde au închiriat peste 3 hectare de teren, o investitie de circa 5 milioane euro, care ar urma sa înceapa productia la 1 septembrie.
Directorul general al Wielputz Automotive, Hans Schultes, a afirmat ca firma apartine familiei, are o traditie de circa 100 de ani si, de zeci de ani isi desfasoara activitatea in domeniul automotive. 'Familia Schultes este 100% proprietara concernului Wielputz. Firma a fost infiintata in anul 1900, in Solingen, iar din 1930 suntem furnizori pentru Ford, care produceau masini in Koln. Am crescut constant, am achizitionat cladiri noi si am dezvoltat tehnologii noi, intotdeauna respectand cerintele clientilor. In anul 2007 am reusit sa atingem cifra de afaceri de 100 milioane de euro, iar in acest moment avem 1.100 de angajati', a spus directorul general al Wielputz Automotive.
Potrivit reprezentantilor companiei, fabrica din Craiova este prima investitie in strainatate a Wielputz Automotive, pentru ca in Germania nu se mai putea extinde. Paleta de produse porneste de la sisteme simple, indoire fire de metal, pana la sisteme de alimentare sau racire high-tech pentru motoarele de combustie, iar clientii principali sunt toate firmele de renume din industria auto - Daimler, Volkswagen, BMW, General Motors, Ford, primul contract pentru fabrica din Craiova fiind pentru Audi.
'Clientii nostri acopera toti producatorii din industria auto - 50% fac parte din concernul Volkswagen. De asemenea, livram componente pentru motorul Ecoboost fabricat de Ford la Craiova si speram ca aceste componente sa le livram direct de aici. Aceasta este prima investitie in afara granitelor Germaniei. Am o experienta limitata in ceea ce priveste investitiile in strainatate si suntem multumiti de sustinerea primita din partea autoritatilor. In scurt timp, vom crea locuri de munca placute, moderne, productia noastra nu are niciun impact negativ asupra mediului, nu generam noxe. Primele activitati sunt cele de sudura si cele de montaj, iar dupa stabilizarea productiei, ne gandim la un centru de dezvoltare si la unul logistic pentru concernul Wielputz, aici, la Craiova', a mai spus Hans Schultes.
Firma Wielputz Automotive va crea pentru fabrica din Craiova circa 300 de locuri de munca.
Prezenta la eveniment, Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a afirmat ca firma germana va fi, cel mai probabil, beneficiara unui ajutor de minimis si a programului de ucenicie.
'Incepe constructia unei fabrici intr-un parc industrial pe care l-am gandit sa se dezvolte foarte repede si sa speram ca nu este singurul care va ramane in orasul Craiova, adica se vor mai dezvolta si altele la care municipalitatea va fi partener. Probabil ca veti fi beneficiarii unui ajutor de minimis. Din pacate, investitia este destul de mica pentru a va putea apropia de ajutoarele de stat, care sunt de 10 milioane de euro pentru fiecare fabrica deschisa, dar poate, in etapa urmatoare, se va intampla acest lucru si in cazul dumneavoastra. Cu siguranta veti beneficia de ajutoare pentru angajarea somerilor, pentru ca avem deja un proiect in implementare, proiectul de ucenicie, prin care, din finantare europeana, statul plateste salariul minim pe economie pentru angajarea oricarei persoane necalificate, indiferent de varsta, daca angajatorul accepta sa fie urmata la locul de munca, deci la sfarsitul unei perioade intre 1 si 3 ani sa asigure certificarea de ucenic. Bineinteles ca acest proiect este valabil si pentru cei cu studii superioare, pentru stagiari, un proiect care se implementeaza deja in Romania. Ma bucur sa spun ca judetul Dolj are deja cel mai mare numar de ucenici in plata, dar ne dorim sa fie mult mai multi', a spus Vasilescu.
Detalii, pe Economica