Home / Stiri financiare / Fiscul nu moare, se reinventeaza: cum a disparut Garda Financiara

Fiscul nu moare, se reinventeaza: cum a disparut Garda Financiara

Fiscul nu moare, se reinventeaza: cum a disparut Garda Financiara

Figurile familiare ale comisarilor Garzii Financiare au disparut din peisajul cotidian al firmelor, iar riscul sa reapara este aproape zero. Ineficienta cronica si coruptia au dus la desfiintarea structurii, dupa cum declara pentru Capital presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu. Locul fostilor comisari a fost luat de absolventi si angajati din privat care ar trebui sa schimbe radical modul de control, 
prin recenta Directie Generala Antifrauda.

elu Stefan Diaconu: Înfiintarea Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) se înscrie în procesul mai larg de reorganizare a ANAF în cele patru componente de baza: administrarea veniturilor statului din impozite, taxe, contributii, inspectia fiscala, controlul operativ/inopinat si activitatea vamala.

Activitatea de administrare face obiectul unei profunde transformari în baza programului cu Banca Mondiala care se va finaliza prin constituirea sistemului informatic integrat de management al veniturilor în timp ce inspectia fiscala va fi reformata în sensul cresterii ponderii inspectiilor pe fond, în detrimentul operatiunilor de rutina pentru rambursarea TVA si instrumentarea cazuisticii penale care consuma circa 75 % din capacitatea administrativa de inspectie fiscala, cu efect nesemnificativ în atragerea de venituri suplimentare si cresterea gradului de conformare fiscala a contribuabililor.

Garda Financiara: ineficienta si coruptie

Înfiintarea DGAF a fost necesara din cauza ineficientei cronice a Garzii Financiare care ajunsese sa se ocupe de foarte multe atributii în locul obiectivului principal, si anume controlul operativ. De exemplu, verifica conditiile de autorizare sau supraveghea  livrarile si achizitiile intracomunitare cu o procedura greoaie care îi consuma mai mult de jumatate din capacitate. Si, cel mai rau în opinia mea, era o „fabrica” de produs sesizari penale, cu care îngreunau activitatea fiscului si a organelor de cercetare penala, fara finalitate. Ar mai fi de adaugat si perceptia justificata a opiniei publice privind coruptia endemica din activitatea acestei structuri a fiscului.  Ne-am propus ca noua structura sa aiba câteva obiective majore, ca activitatea sa nu mai fie disipata.

Ca un prim obiectiv, în cadrul DGAF exista o componenta distincta de combatere a fraudelor care lucreaza în coordonarea si subordinea directa a parchetelor de pe lânga  tribunale si curtile de apel. Nu orice functionar trebuie sa se ocupe de sesizari penale  de dragul de a le face. Am eliminat arbitrariul în activitate. Acum lucreaza în subordinea procurorilor circa 200  si se va ajunge pâna la 300 de inspectori antifrauda, asa cum am convenit cu conducerea  parchetului general, caruia se cuvine sa îi multumesc si pe aceasta cale pentru sprijinul acordat.

Detalii, pe Capital

luni, 05 mai 2014, 368 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 13.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile