Fondatorul Uber are o noua idee: cloud kitchen sau restaurantele fantoma
Travis Kalanick, cofondatorul si fostul CEO al Uber, a strâns recent 400 de milioane de dolari de la fondul suveran al Arabiei Saudite în ianuarie, într-o întelegere care ar putea creste valoarea noii sale afaceri CloudKitchens, o companie de restaurante cu livrare, la cinci miliarde de dolari.
Daca noua companie a lui Kalanick, CloudKitchens, isi atinge obiectivul, restaurantele traditionale vor fi inlocuite de asa-numitele "bucatariile fantoma" - fara personal, cu exceptia a doar cativa bucatari, iar mancarea va fi livrata de angajati ai economiei gig prin intermediul Uber Eats si alte servicii similare.
Economia gig este un concept nou si reprezinta economia prin care forta de munca lucreaza pe proiecte si intr-un sistem de colaborare. Noua economie incurajeaza aceasta forma a prestatiilor de pe piata fortei de munca si este tot mai prezenta si in Romania.
Banii stransi vor fi cheltuiti pentru achizitionarea de proprietati ieftine in mediul urban. Locatiile vor fi in locuri dens populate, unde livrarile pot fi facute rapid.
Aceste restaurante virtuale sunt similare cu conceptul WeWork. WeWork inchiriaza sau cumpara bunuri imobiliare, apoi inchiriaza spatiile catre intreprinderile mici. In mod similar, CloudKitchens va detine proprietatea si bucatariile comisare si apoi va inchiria spatiul restaurantelor doritoare.
Chiriasii ar putea fi restaurante cunoscute care nu doresc sa cheltuiasca banii pentru o alta locatie traditionala sau antreprenori startup care doresc sa experimenteze cu un nou concept de restaurant, dar nu isi pot permite o locatie de sine statatoare.
Pentru proprietarii de restaurante actuali sau potentiali, in loc sa plateasca peste un milion de dolari pentru a construi un restaurant din caramida si mortar, ei ar putea incepe activitatea cu usurinta intr-o CloudKitchen, in schimbul unui mic depozit, impreuna cu alte cheltuieli. Cu acest tip de restaurant fantoma, costurile vor fi considerabil mai mici decat parcurgerea traseului traditional.
Detalii, pe Economica