Home / Stiri financiare / Fumezi taxe: cand cumperi un pachet, platesti real doar patru tigari. Pe restul le ia statul

Fumezi taxe: cand cumperi un pachet, platesti real doar patru tigari. Pe restul le ia statul

Fumezi taxe: cand cumperi un pachet, platesti real doar patru tigari. Pe restul le ia statul

Statul ia 16 tigari dintr-un pachet de 20, schimbul curat între producator si client fiind de doar 4 tigari. Comertul între tine si producator se limiteaza la o cincime din pretul pachetului. În care intra si câstigul infim al magazinului de la care cumperi, care le vinde doar sa te atraga sa mai cumperi si altceva. Un fumator din România are un cos de consum cu circa 30% peste cel al unui nefumator. Vestea proasta pentru fumatori este ca tigarile vor continua sa se scumpeasca, asadar statul va lua din ele tot mai mult.

Dintr-un pachet de 20 de tigarete, 12 reprezinta acciza, 4 TVA, iar 4 venitul producatorului (incluzand costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul, profitul cu impozitul aferent, etc.), dupa calculele JTI Romania cerute de ECONOMICA.NET.

Acciza si TVA reprezinta intre 75-80% din pretul unui pachet de tigari apoi vin si celelalte impozite platite de producator pe desfasurarea activitatii.  

Castigul obtinut de comercianti din vanzarea directa a produselor din tutun este foarte mic, dar comercializarea acestora impulsioneaza vanzarile altor produse, cosul de consum al unui fumator find cu circa 30% mai mare decat al unui nefumator, spun specialistii JTI. 

Acciza creste din nou

Nu se opreste nimic aici. Taxele pe tigari vor continua sa creasca. Codul Fiscal, modificat prin controversata OUG 114/2018, prevede  un calendar de crestere anuala a accizei, pana in 2022.

Urmatoarea crestere  a accizei este prevazuta pentru aprilie 2020, de la aproape 484 lei/mia tigarete la 501 lei/mia tigarete.

Producatorii sunt suparati pe Uniunea Europeana. Prevad un blocaj al productiei

Alte costuri noi apar pentru producatori via Uniunea Europeana, insa oful lor major este felul in care forul european intelege sa reglementeze.

Dupa 20 mai, fiecare pachet trebuie sa aiba un cod unic si fiecare miscare a produsului sa fie inregistrata in sistem. Din cauza felului in care Uniunea a facut treaba, s-ar putea ca aceste coduri sa nu existe, iar sistemele informatice sa nu fie functionale.

Pana pe 20 mai, luna viitore, producatorii din Romania trebuie sa implementeze un sistem de trasabilitate a tigaretelor, T&T, costisitor si inutil, dat fiind ca va monitoriza tigaretele din interiorul UE, in timp ce peste 90% din produsele din tutun de pe piata neagra provin din afara Uniunii, spun reprezentantii JTI.

Detalii, pe Economica

vineri, 12 aprilie 2019, 629 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile