Furnizorii de energie cer sa aiba si ei dreptul de a denunta unilateral contractele cu consumatorii
Furnizorii de energie electrica au solicitat autoritatilor modificarea legislatiei astfel încât sa existe posibilitatea ca si ei sa poata denunta unilateral contractele cu consumatorii non-casnici, pentru asezarea pe baze corecte a unei relatii contractuale.
Acum, orice consumator de energie electrica poate denunta unilateral contractul de furnizare in termen de 21 de zile de la semnare, fara nicio explicatie, dar furnizorilor le este interzisa de legislatie denuntarea unilaterala a contractelor. Acest lucru s-ar putea schimba insa, daca o solicitare a furnizorilor adresata Guvernului va fi luata in seama.
“Acum, daca apare o oferta cu un pret si cu 5% mai mic, consumatorii cer denuntarea contractului cu furnizorul actual. Furnizorii nu pot insa denunta unilateral contractul. Am solicitat, printr-o adresa trimisa Ministerului Energiei, sa se revizuiasca aceasta prevedere din lege, in sensul ca si furnizorul sa aiba posibilitatea legala de a denunta contractele cu consumatorii non-casnici. Pentru cei casnici este in regula, ei au nevoie de protectie” a declarat Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), la a doua editie a Targului de Energie.
Lungu a facut aceasta declaratie in conteztul unei dezbateri legate de cat de echilibrate sunt partile in contractul de furnizare in conditiile in care consumatorii pot denunta legal contractele, unilateral, dar furnizorii nu. Informatia comunicata de Lungu a venit in urma unor acuzatii venite din partea lui Claudiu Dumbraveanu, director in ANRE, la adresa comportamentului din anul 2017 al furnizorilor.
“Legislatia actuala ofera o egalitate intre furnizor si consumator. In 2017, a devenitun sport national practica unor furnizori de a denunta contracte (incheiate pe piata concurentiala-n.red.) cu clientii non-casnici, pentru ca apoi aceiasi clienti sa fie preluati de acelasi furnizor, dar in regim de ultima instanta, la un pret mult mai mare. Iar acest fenomen ne-a ingrijorat. Am considerat ca un furnizor trebuie sa fie capabil sa mentina un contract timp de un an. Nu mai vrem contracte denuntate dupa doua-trei luni” a spus Dumbraveanu.
Detalii, pe Economica