Furturile de energie electrica se ridica la 340 de milioane de lei in fiecare an. Ce e de facut
Furturile de energie electrica din retelele de distributie se ridica la 3% din volumul total al energiei intrate în retele, la nivel national, potrivit unui document intern al unuia dintre cei patru distribuitori de energie, intrat în posesia noastra.
Pierderile comerciale din retelele de distributie, adica sustragerile de energie, reprezinta 3% din volumul total al energiei intrare in retele de distributie la nivel national, adica aproximativ 1,7 TWh de energie electrica, potrivit documentului intrat in posesia noastra. In termeni valorici, aceste pierderi inseamna 340 de milioane de lei pe an.
De fapt, potrivit documentului, pe acest segment al pierderilor ar trebui sa se concentreze distribuitorii, pentru ca aici s-ar atinge o eficienta mai mare cu costuri mici.
In ansamblu, totalul pierderilor din retelele de distributie (tehnice si comerciale), este de 10,9% din totalul energiei distribuite la nivel national. Programele mari de investitii ale firmelor de distributie vizeaza alocarea a 800 de milioane de lei, ceea ce, considerand situatia tehnica a retelelor din Romania, va conduce la o diminuare prognozata a acestor pierderi pana la 10,2% in anul 2023. Pierderile ar scadea in total deci cu doar 39,5 GWh de energie electrica, ceea ce inseamna economii de doar 7,9 milioane de lei.
In perioada 2013-2017, pierderile totale din retelele de distributie au scazut de la 12,4% la 10,9%, in principal datorita cresterii investitiilor si a cresterii economice.
Eficienta sumelor investite in reducerea pierderilor comerciale este insa mult mai mare. Potrivit documentului, ar fi nevoie de cheltuieli operationale suplimentare de circa 45 de milioane de lei, dar efectul ar fi ca s-ar castiga 265 GWh de energie electrica (nu ar mai fi furata), iar asta inseamna un castig de 53 de milioane de euro, plus stoparea furturilor viitoare.
Detalii, pe Economica