Home / Stiri financiare / Gaura neagra care macina banii tarii: cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat in doar 4 ani. Pensiile au scazut in buget

Gaura neagra care macina banii tarii: cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat in doar 4 ani. Pensiile au scazut in buget

Gaura neagra care macina banii tarii: cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat in doar 4 ani. Pensiile au scazut in buget

Economia plateste nesperat de mult taxe si impozite statului. Cresterea procentuala a sumelor care ajung din economia reala la bugetul national are doua cifre, mult peste cresterea economica. Si totusi, deficitul bugetar tinde catre 2% din PIB la jumatatea anului, un record în ultimii 9 ani, cu sanse mari sa depaseasca net tinta propusa prin lege. Cauza este un capitol de cheltuieli bugetare care a luat-o razna: salariile aparatului de stat.

Statul e martorul fericit al unei cresteri de venituri din taxe si impozite care bate de departe evolutia economiei in ansamblu. La sase luni afiseaza o crestere a veniturilor solida de 12,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Este mult peste cresterea economica estimata la 4% din PIB de catre Comisia Europeana. E semn ca economia livreaza puternic bani la buget.

Si totusi, deficitul bugetar, diferenta dintre aceste venituri solide ale statului si cheltuielile pe care el le angajeaza, a ajuns la jumatatea anului la nivel record in ultimii 9 ani. Este foarte aproape de 2% din PIB dupa 6 luni, in conditiile in care legal, el n-ar trebui sa depaseasca 3% din PIB. Consiliul fiscal crede ca  intervalul probabil in care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins intre 3,4% - 3,7% din PIB. 

Salariile bugetarilor mananca tot mai mult din banul public. Pensiile, inedit, si-au redus proportia in cheltuieli

Asadar, veniturile statului sunt solide, insa bugetul arata de parca ne-am lupta cu un fel de criza. Principalul motiv sunt salariile personalului angajat la stat. Care in 2015 ocupau 24% din buget, iar astazi sar de 30%.

Prin comparatie, cealalta mare sursa de cheltuieli a statului, pensiile, cu toate majorarile operate in ultimii ani, si-a redus incidenta in buget. Intre 2015 si 2019, ponderea cheltuielilor cu asistenta sociala s-a redus de la 35,7% din cheltuielile bugetare la 33,2%.

Stict despre ce se intampla azi cu banii din taxele si impozitele livrate de economie, avem, asadar, 63,2% din buget ocupat de salarii si pensii. Bunurile si serviciile achizitionate de stat pentru propria-i functionare mai iau 13% din buget. Inca aproape 5% dobanzile platite pentru asigurarea acestor cheltuieli si ajungem la peste 80% din buget blocat doar de acest tip de cheltuieli. 

Detalii, pe Economica

miercuri, 14 august 2019, 440 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile