Gazul se scumpeste cu 7%, de la 1 iulie. De unde provine aceasta crestere de pret
Cresterea de pret a componentei "productie interna" propusa de Guvern FMI reprezinta doar circa 4,2-4,3% din majorarea asteptata. Restul sunt tarife mai mari ale distribuitorilor.
Dar pretul marfii gaz conteaza doar in proportie de 46% in pretul final la consumatorul casnic. Restul reprezinta diverse tarife, de transport, distributie sau inmagazinare, taxe percepute de stat si marja furnizorului. Citeste mai multe aici
In aceste conditii, scumpirea marfii gaz ceruta de FMI si Comisia Europeana conteaza in proportie de doar 4,2% in pretul final. Totusi, presedintele ANRE Niculae Havrilet, precizeaza, in exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, ca pretul final al gazului se va majora cu 7%, de la 1 iulie 2015, pentru ca celor doi mari operatori de distributie de gaze din Romania, E.ON si Distrigaz Sud-Retele li se recunosc cresteri de tarife de 5%, respectiv 9%, in perioada imediat urmatoare. Practic, 2,8% din cresterea de pret la consumator acasa provine din majorarea acestor tarife reglementate.„Din calculele noastre, impactul asupra pretului final va fi de 7%, de la 1 iulie, cu tot cu cresterea ceruta de FMI la prtel gazelor de productie interna. E.ON a cerut o majorare de tarif de distributie de 20%, dar nu putem accepta asa ceva, vom recunoaste 8-9%. Pana in aprilie, anul viitor, nu avem in vedere o alta ajustare de pret”, spune Havrilet.
Detalii, pe Economica