Grafenul sau miliardele care zac abandonate in subsolul Romaniei. O sansa mare sa iesim castigatori din tranzitia energetica
Exact în Gorj, una dintre zonele Europei care vor fi lovite cel mai rau de tranzitia energetica, zace abandonata singura mina de grafit din România. Grafitul este materia prima pentru grafen, despre care se spune ca este resursa secolului XXI, un material cu proprietati uimitoare care începe deja sa fie folosit în noua industrie energetica si nu numai.
Mai intai, putina fizica
Ce este grafenul? Un material cu o rezistenta extraordinara, de pana la 200 de ori mai puternic decat otelul dar de 1.000 de ori mai usor decat o foaie de hartie. Este cel mai bun conductor de electricitate de la ora actuala. El este obtinut din grafit - o substanta care este cunoscuta popular mai ales pentru ca o gasim in mina oricarui creion. Grafenul este o varianta bidimensionala a grafitului (o foita extrem de subtire, cea mai subtire posibil), atomi de carbon dispusi intr-o retea bidimensionala. El a fost descoperit si izolat in anul 2004, prin exfolierea grafitului, de un grup de cercetatori de la Universitatea din Manchester, lucru care le-a adus unora dintre ei Premiul Nobel pentru Fizica in anul 2010. Daca puteti sa vizualizati o foita cu o gosime de doar un milimetru, in ea sunt nu mai putin de trei milioane de straturi de grafen. Sau: o foita de grafen de un metru patrat cantareste 0,007 grame, dar poate sustine o masa de 4 kilograme.
Aplicatii in noua industrie energetica
Socotit materialul revolutionar al secolului XXI, in plina era a decarbonizarii grafenul isi gaseste utilizari, printre multe altele, si in noua industrie energetica, pentru ca este de departe cel mai bun conductor de electricitate si caldura. El poate si a inceput sa fie folosit pentru realizarea de circuite integrate mult mai rapide, la constructia panourilor solare (costul de productie scade semnificativ), la unitati de stocare si eliberare ultrarapida a energiei (baterii). S-a calculat, de exemplu, ca gradul de conductivitate al unui panou solar cu grafen este cu 52% mai ridicat decat al unuia avansat care se fabrica acum la scara industriala. Iar o baterie cu grafen se incarca de cinci ori mai repede decat una litiu-ion si inmagazineza cu 45% mai multa energie.
Sa ajungem in Romania
Romania, ca si celelalte state din UE, are in fata cea mai mare provocare economica a ultimelor decenii: Green Deal, pactul verde european, care presupune ca Europa sa devina neutra din punct de vedere al emisiilor pana in anul 2050, ceeea ce presupune inclusiv o schimbare a industriei. Iar tranzitia energetica va afecta cel mai puternic zonele carboniere, dintre care doua sunt din pacate si in Romania, Gorjul si Valea Jiului – carbunele nu va mai fi folosit, in viitor, pentru producerea de energie electrica, deci mii de locuri de munca si multe industrii vor disparea.
Insa, exact in Gorj, exista singura mina de grafit, adica materialul din care se extrage grafenul, din Romania. Producea circa 40.000 de tone de grafit pe an, acum un sfert de secol, dar acum este inchisa. In conditiile in care Comisia Europeana sustine inclusiv financiar dezvoltarea noii industrii non-carbon mai ales in zonele afectate, ar putea fi una dintre sansele mari de dezvoltare ale Olteniei.
Detalii, pe Economica