Home / Stiri financiare / Grupul austriac Verbund ar dori sa cumpere 20% din Hidroelectrica, pachet pe care si statul roman il vrea inapoi

Grupul austriac Verbund ar dori sa cumpere 20% din Hidroelectrica, pachet pe care si statul roman il vrea inapoi

Grupul austriac Verbund ar dori sa cumpere 20% din Hidroelectrica, pachet pe care si statul roman il vrea inapoi

Grupul austriac Verbund, cu care Hidroelectrica a semnat un contract de colaborare, ar intentiona sa cumpere pachetul de 20% din Hidroelectrica detinut de Fondul Proprietatea. Si statul român ar dori sa rascumpere acest pachet.

Desi nu apar informatii publice despre acest subiect, pachetul de actiuni Hidroelectrica detinut de Fondul Prorietatea, care este, tot neoficial, de vanzare, a starnit deja interesul a cel putin doua enitati.

Grupul austriac Verbund, cu care Hidroelectrica a semnat un memorandum de cooperare, ar dori sa cumpere acest pachet, potrivit informatiilor furnizate de doua surse din piata de energie, apropiate de acest subiect. Discutiile ar fi la nivel incipient.

Memorandumul dintre Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, cu Verbund Hydro, a fost semnat "pentru dezvoltarea in comun de proiecte, implementarea de solutii de proiectare, de construire si echipare bazate pe cele mai noi solutii si tehnologii in domeniul energetic". "De asemenea, actul stipuleaza transferul de informatii si know-how privind modalitatile de dispecerizare a energiei, operarea centralelor fara personal (prin centre de control), optimizarea activitatii de mentenanta si reparatii, precum si implementarea solutiilor si tehnologiilor inovatoare pentru punerea in aplicare a directivelor Uniunii Europene in domeniul protectiei mediului, inclusiv asigurarea conectivitatii longitudinale a cursurilor de apa".

Informatia apare intr-un comunicat al Hidroelectrica.

Verbund este cel mai mare producator de energie electrica din Austria, companie publica, dar la care statul detine 51% din actiuni. Compania opereaza hidrocentrale cu o putere instalata de 7.700 MW. In Romania, Verbund a construit si opereaza un parc eolian de 226 MW, situat in Dobrogea. Ar avea asadar sens pentru Verbund sa detina capacitati hidro in Romania, pentru ca ar echilibra productia din eolian, prin definitie destul de impredictibila.

Achizitie vizata si de SAPE

Pe de alta parte, Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), aflata in subordinea Ministerului Energiei, are in plan achizitii de participatii la companii din energie.

Detalii, pe Economica

miercuri, 24 octombrie 2018, 393 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile