Home / Stiri financiare / Guvernul a aprobat OUG privind achizitiile publice. Cine contesta rezultatul unei licitatii va depune o cautiune de 2% din valoarea contractului

Guvernul a aprobat OUG privind achizitiile publice. Cine contesta rezultatul unei licitatii va depune o cautiune de 2% din valoarea contractului

Guvernul a aprobat OUG privind achizitiile publice. Cine contesta rezultatul unei licitatii va depune o cautiune de 2% din valoarea contractului

Guvernul a adoptat joi o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea pachetului de legi privind achizitiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract sa fie simplificata. Astfel, prin noile modificari, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridica modul în care sunt facute cheltuielile publice. De asemenea, cei care contesta licitatiile aferente achizitiilor publice trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea contractului, suma care poate fi recuperata doar daca se dovedeste ca au avut un motiv întemeiat sa conteste procedura, potrivit News.ro.

„A fost adoptata OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative cu efecte in domeniul achizitiilor publice initiate de Ministerul Finantelor Publice", a anuntat purtatorul de cuvand al Guvernului, Nelu Barbu, scrie News.ro.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat miercuri seara principalele modificari ale acestor legi. Astfel, prin noile modificari, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridica modul in care sunt facute cheltuielile publice. De asemenea, nu se va mai relua procedura de atribuire a contractului in cazul in care este necesar ca inca ceva sa se adauge la contract.

„Curtea de Conturi si ANAP de multe ori se suprapuneau pe anumite atributii referitoare la controlul procedurilor de achizitii publice. Prin OUG, doar Curtea de Conturi va fi cea care verifica, dupa atribuirea unui contract, modul in care acesta a fost atribuit. Oricum Curtea de Conturi verifica modul in care cheltuielile publice sunt efectuate, e normal si logic ca acel moment sa se verifice si modul in care un contract a fost atribuit", a explicat Teodorovici.

De asemenea, in cazul in care exista o situatie de forta majora, precum calamitatile, se poate da ordin de incepere a lucrarilor, pentru repararea unui drum, de exemplu, iar in paralel sa se desfasoare si procedura de atribuire a acelui contract.

Ministrul Finantelor Publice a mai spus ca intregul proces al atribuirii contractului va fi comunicat la final, nu la fiecare etapa.

Detalii, pe Economica

vineri, 25 mai 2018, 136 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile