Guvernul declara razboi pungilor de plastic din magazin. Dispar intai cele subtiri cu maner
Producatorii si comerciantii nu îsi vor mai putea vinde produsele în pungi de plastic subtiri cu mâner, propune Ministerul Mediului într-un proiect de act normativ prin care vrea sa evite infringementul asupra României din cauza problemelor de mediu. De asemenea, retailerii vor avea mai multe obligatii în ceea ce priveste procesul de reciclare, în timp ce consumatorii vor trebui informati despre sistemului de colectare a deseurilor din ambalaje si câti bani pot primi înapoi daca returneaza ambalajul reutilizabil.
Ministerul Mediului vrea sa introduca noi reguli in ceea ce priveste gestionarea deseurilor din ambalaje, introducand noi restrictii si noi obligatii pentru producatorii din industria alimentara si a bauturilor si comercianti, se arata intr-un proiect de act normativ supus dezbaterii publice ce urmeaza sa modifice o lege din 2015 privind privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje (legea 249/2015).
Astfel, pentru a limita consumul de pungi din plastic, Ministerul doreste interzicerea "introducerii pe piata nationala si comercializarea pungilor de transport din plastic subtire cu maner”. Acestea sunt definite ca pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mica de 50 de microni.
"Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creeaza cantitati ridicate de deseuri abandonate si implica utilizarea ineficienta a resurselor si se preconizeaza ca, daca nu se iau masuri, consumul va creste. Masurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui sa duca la o reducere durabila a consumului de pungi de transport din plastic subtire, si nu la o crestere globala a generarii de ambalaje. In acelasi timp mentionam faptul ca Romania avea ca termen de conformare (cu Directiva 94/62/CE n.red) pana la data de 27 noiembrie 2016", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege. De altfel, prin acest proiect de lege se doreste transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene (Directiva (UE) 2015/720 referitoare la reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire).
Detalii, pe Economica