Guvernul va demara un program de credite fara dobanda pentru tinerii someri pentru educatie, sanatate, sport si cultura
Programul ”Investeste în tine”, care ar putea fi demarat de Guvern saptamâna viitoare, va oferi tinerilor care sunt la studii, fara a avea un loc de munca, acces la împrumuturi fara dobânda, garantate de stat, de 40.000 de lei pentru educatie, sanatate, sport si cultura, creditul putând creste cu alte 20.000 de lei daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza în perioada derularii programului, nefiind însa vizati doar tinerii, numarul persoanelor eligibile pentru a luat un credit prin acest program fiind de 8 milioane, a anuntat marti vicepremierul Viorel Stefan, citat de News.ro.
Programul va fi adoptat saptamana viitoare, printr-un act normativ, de Guvern, potrivit lui Stefan.
"Creditul este 40.000 de lei pentru tinerii intre 16 si 26 de ani, iar valoarea acestuia poate fi extinsa cu 20.000 de lei daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza in perioada derularii programului", a anuntat vicepremierul.
Pentru persoanele intre 26 si 55 de ani, valoarea creditului este de 35.000 de lei, dar poate fi extins cu 20.000 lei daca beneficiarul este angajat sau se angajeaza in perioada derularii programului.
"Programul se adreseaza in mod special tinerilor, dar nu numai. Se refera la investitiile pe care o persoana le poate face in propria sa dezvoltare, adica in propria educatie, cultura sau sanatate. Acest program va include si investitiile in dezvoltarea personala a membrilor familiilor beneficiarului", a spus Stefan.
Principalele motive ale demararii acestui program sunt somajul ridicat in randul tinerilor (18,3%), exodul tinerilor din tara, lipsa fortei de munca calificate in unele zone ale tarii, dificultatile tinerilor cu venituri reduse in finalizarea studiilor, dificultatile de angajare si reconversie profesionala pentru cei apropiati de 55 de ani.
"Dobanda este 0% din perspectiva beneficiarului, practic toate dobanzile si comisioanele bancare, subliniez si comisioanele bancare, sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului", a spus Stefan.
Durata creditului este de maximum 10 ani, aici fiind inclusa si perioada de gratie, cel putin egala cu durata studiilor, dar maximum 5 ani. Creditul este garantat de stat in proportie de 80% prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), exceptand dobanzile si comisioanele bancare. Daca nu este angajat, beneficiarul trebuie insotit de un co-debitor pentru diferenta de 20%.
Creditul este cu trageri multiple, in maxim cinci ani de la acordarea creditului, iar facturile sau platile directe se deconteaza pe baza de proforma. Astfel, nu este vorba de un transfer in contul beneficiarului, ci se deconteaza toate cheltuielile eligibile realizate pentru beneficiarul creditului sau pentru membrii familiei acestuia.
Detalii, pe Economica