Guvernul vrea sa taie TVA la alimentele bio. Romania produce doar 20% din cat consuma
România este la coada clasamentului UE în ceea ce priveste productia ecologica de alimente, iar consumul în crestere alimenteaza practic importurile care cresc de la an la an, 80% din consum fiind asigurat de peste granite. Printre putinele categorii de produse bio care se produc preponderent local sunt lactatele, o piata de 7,4 milioane de dolari anual.
Romanii au cumparat anul trecut produse alimentare si non-alimentare bio in valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, cu 30% mai mult decat in urma cu doi ani, arata ultimele date ale Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA). Pe segmentul alimentar, piata a fost estimata la 26,5 milioane de dolari, fata de 16 milioane de dolari in 2012, iar USDA estimeaza ca vanzarile de alimente bio vor ajunge la rate de crestere anuala de 10-15%, in concordanta cu cresterea puterii de cumparare a romanilor, cresterea eficientei productiei si a campaniilor de marketing ale retailerilor.
Sub 1% din mancarea consumata de romani este bio
Potrivit USDA, mai putin de 1% din ceea ce se vinde este ecologic, printre factorii principali enumerandu-se atat sensibilitatea consumatorilor la pret, cat si productia locala foarte mica, totul pe fondul lipsei unitatilor de procesare si dorintei producatorilor de a obtine marje mari de profit prin export. In 2017, conform ultimelor date disponibile, la nivel local existau in jur de 8.400 de fermieri in agricultura ecologica, iar acestia au produs alimente in valoare de 200-225 de milioane de dolari. Numarul procesatorilor este insa net inferior, de numai 150 la nivelul lui 2016, ceea ce explica faptul ca, din datele prezentate in raportul USDA, 80% din marfa bio aflata pe rafturile magazinelor din Romania este importata, in special din state precum Germania, UK, Italia, Austria, Franta si Spania. Restul de 20% este reprezentata de marfa produsa local, precum laptele, ouale, mierea si orezul.
Conform Euromonitor International, la nivelul lui 2017 (ultimele date disponibile), din punct de vedere valoric, produsele lactate domina piata eco din Romania, cu vanzari anuale de 7,4 milioane de dolari, duble fata de acum sase ani. De altfel, aceasta este si o categorie care se produce in mare parte local.
258.000 de hectare bio in Romania
Mai exact, dupa cativa ani de declin, suprafata ecologica a Romaniei a crescut in 2017 cu 14%, de la 226.000 hectare la 258.000 de hectare, suprafata ce include atat terenurile certificate cat si terenurile aflate in curs de conversie. Ponderea suprafetei totale cultivate in agricultura ecologica in Romania a crescut de la 1,8 la suta in 2016 la 2,1 la suta in 2017.
Fermierii romani produc cu precadere cereale bio (218.318 tone in 2016, potrivit Eurostat, din care in mare parte grau, secara, orz, ovaz), dupa care oleaginoase (81.174 tone) si plante horticole (55.071 tone).
Detalii, pe Economica